Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από κονσόρτσιουμ βραζιλιάνων ερευνητών έδειξε ότι ένας υπεράνοσος ορός ο οποίος αποτελείται από τμήματα αντισωμάτων που παράγονται σε άλογα μπορεί να αποδειχθεί θεραπευτικός «θησαυρός» ενάντια στην COVID-19.

Πειράματα με χρήση του ορού τα οποία διεξήχθησαν σε χάμστερ έδειξαν σημαντική βελτίωση της κλινικής κατάστασης των πειραματοζώων που νοσούσαν από τον νέο κορωνοϊό. Μάλιστα η εξουδετερωτική δράση του ορού αποδείχθηκε υψηλή ενάντια στο στέλεχος Γάμμα (πρώην αποκαλούμενο βραζιλιάνικο) του ιού, σύμφωνα με δημοσίευση στην επιθεώρηση iScience.

«Κοκτέιλ» με μεγάλη εξουδετερωτική ικανότητα και χαμηλό κόστος

H νέα μελέτη ανοίγει τον δρόμο για παθητική ανοσοποίηση ή θεραπείες ενάντια στον νέο κορωνοϊό με «πρωταγωνιστές» τα άλογα. «Χρησιμοποιώντας την πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2 για την ανοσοποίηση αλόγων, αναπτύχθηκε ένα κοκτέιλ τμημάτων αντισωμάτων IgG το οποίο εμφάνιζε πολύ μεγάλη εξουδετερωτική ικανότητα.

Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει χρήσιμο ‘όπλο’ ενάντια στην COVID-19 με το επιπρόσθετο πλεονέκτημα του ότι πρόκειται για μια εναλλακτική με χαμηλό κόστος η οποία μπορεί να παράγεται σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις παραγωγής ίππειου ορού ανά τον κόσμο» ανέφερε η καθηγήτρια Λήδα Καστίγιο από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο Ιανέιρο, η οποία συντονίζει το εργαστήριο που παράγει την ανασυνδυασμένη πρωτεΐνη-ακίδα (S) η οποία χρησιμοποιείται για την υπερανοσοποίηση των αλόγων.


Αντισώματα αποτελεσματικά ενάντια στα νέα στελέχη του ιού

Οι ερευνητές πίσω από τη νέα μελέτη πιστεύουν ακράδαντα ότι η θεραπευτική προσέγγιση που προτείνουν θα είναι αποτελεσματική. «Το κύριο εύρημα της μελέτης μας είναι ότι τα υπεράνοσα αντισώματα αλόγων που αναπτύχθηκαν ενάντια στην πρωτεΐνη S του SARS-CoV-2 έχουν ισχυρή εξουδετερωτική δράση ενάντια στα νέα στελέχη του ιού, όπως το στέλεχος Γάμμα. Η πολυκλωνική φύση των αντισωμάτων εξηγεί την υψηλή αποτελεσματικότητά τους. Μπορούμε μάλιστα να προσαρμόσουμε τα αντισώματα αυτά χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό μεταλλαγμένων πρωτεϊνών-ακίδων από διαφορετικά στελέχη ως αντιγόνα» σημείωσε ο καθηγητής Χερσόν Σίλβα, από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο Ιανέιρο, συντονιστής της μελέτης.

Εφαρμογή ενάντια σε διαφορετικές νόσους

Η ίππεια ανοσοποίηση αποτελεί μια γνωστή τεχνολογία η οποία έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί στην παραγωγή υψηλών τίτλων εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Μέχρι σήμερα έχει εφαρμοστεί για τη θεραπεία διαφορετικών νόσων όπως η λύσσα, ο τέτανος και η δηλητηρίαση από φίδι.

Προηγούμενες μελέτες σχετικά με υπεράνοσο ίππειο ορό ενάντια στον ιό του SARS (SARS-CoV) και του MERS (MERS-CoV) – συγγενείς του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 είχαν δείξει θετικά αποτελέσματα. Αλλη πρόσφατη μελέτη είχε δείξει ότι η περιοχή RBD της πρωτεΐνης S του SARS-CoV-2 προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων τόσο σε ποντίκια όσο και σε ίππους.

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων

Στη νέα βραζιλιάνικη μελέτη οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την ανασυνδυασμένη πρωτεΐνη S του ιού για την ανοσοποίηση αλόγων με στόχο την παραγωγή υπεράνοσων σφαιρινών ενάντια στον SARS-CoV-2. Ο υπεράνοσος ορός που δημιουργήθηκε εγχύθηκε σε χάμστερ. Με βάση τα ευρήματα, η θεραπεία μείωσε το ιικό φορτίο στους ιστούς των πνευμόνων των πειραματοζώων και βελτίωσε την κλινική κατάστασή τους (όπως αποκάλυψε η αύξηση του βάρους τους). Την ίδια στιγμή τα ζώα που δεν έλαβαν τη θεραπεία εμφάνισαν κακή κλινική εικόνα και μεγάλη μείωση βάρους.

Κλινική δοκιμή στα σκαριά

Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι η διεξαγωγή κλινικής δοκιμής φάσης 1/2 σε ανθρώπους – ήδη το πρωτόκολλο της δοκιμής έχει εγκριθεί από την αρμόδια Επιτροπή Βιοηθικής της Βραζιλίας. Στο πλαίσιο της δοκιμής θα διερευνηθεί η ασφάλεια της θεραπευτικής μεθόδου καθώς και αν η θεραπεία επιδρά στη διάρκεια νοσηλείας, στο ιικό φορτίο καθώς και στην εξέλιξη της νόσου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus