Η συνολική γεωργική γη αναμένεται να μειωθεί, με την δασική έκταση να υπερβαίνει τη γεωργική γη έως το 2031. Συγχρόνως, η παραγωγή δημητριακών στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί, λόγω της μειωμένης ζήτησης για χρήση ως ζωοτροφή. Αντίθετα, η παραγωγή πρωτεϊνούχων καλλιεργειών θα αυξηθεί σημαντικά, χάρη στα περιβαλλοντικά οφέλη τους. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις προβλέψεις από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις γεωργικές προοπτικές για το 2021-31 που δημοσιεύθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2021 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, η συνολική χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση  προβλέπεται να μειωθεί ελαφρά κατά την προοπτική περίοδο φτάνοντας τα 160,5 εκατομμύρια εκτάρια το 2031. Αυτή η μείωση οφείλεται στις χαμηλότερες αποδόσεις, που καθιστούν την παραγωγή σε οριακά επίπεδα, σε συνδυασμό με την έλλειψη ανανέωσης γενεών σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές. Την ίδια στιγμή, οι δασικές εκτάσεις αναμένεται να συνεχίσουν την αύξησή τους και να ξεπεράσουν τις γεωργικές εκτάσεις το 2031, φτάνοντας τα 161,4 εκατομμύρια εκτάρια.

Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης της γεωργικής γης θα προέλθει από τις καλλιέργειες και ειδικότερα από τα σιτηρά. Αντίθετα, η μετατροπή από τη συμβατική στη βιολογική γεωργία αναμένεται να παραμείνει ισχυρή το 2021-31. Ακόμη και χωρίς πρόσθετη στήριξη και τη μελλοντική Κοινή Αγροτική Πολιτική που δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί, η βιολογική γη εκτιμάται ότι θα μπορούσε να φτάσει το 15% της συνολικής γεωργικής γης της ΕΕ το 2031.

Η μείωση κατά 2,8% της έκτασης σιτηρών της ΕΕ, σε σύγκριση με το 2021, σε συνδυασμό με μείωση της απόδοσης, θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μείωση της παραγωγής σιτηρών. Η παραγωγή αναμένεται να φτάσει στους 276 εκατομμύρια τόνους το 2031 (-2,5% σε σύγκριση με το 2021). Όσον αφορά την κατανάλωση, η χρήση της ΕΕ προβλέπεται να μειωθεί κατά 2,7%, φθάνοντας τους 254,8 εκατομμύρια τόνους, λόγω της μείωσης της χρήσης ζωοτροφών. Όσον αφορά το εμπόριο, η ΕΕ αναμένεται να παραμείνει ανταγωνιστική, αλλά θα αντιμετωπίσει ισχυρό ανταγωνισμό που θα οδηγήσει σε μείωση των μεριδίων αγοράς.

Σε ό,τι αφορά τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες , η ειδική έκταση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 19% κατά την προοπτική περίοδο. Καθώς αυτές οι καλλιέργειες συνεχίζουν να προσελκύουν ενδιαφέρον χάρη στα αγρονομικά τους οφέλη και τις προοπτικές της αγοράς, οι αποδόσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 14% έως το 2031. Η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά κατά 33% σε 5,2 εκατομμύρια τόνους το 2031. Συγχρόνως, η κατανάλωση στην ΕΕ θα αυξηθεί επίσης το 2021 -31, για να φτάσει τους 5,6 εκατομμύρια τόνους το 2031, αυξημένος κατά 14% σε σύγκριση με το 2021.

Όσον αφορά τους ελαιούχους σπόρους , η έκταση αναμένεται να είναι παρόμοια με τα σημερινά επίπεδα έως το 2031, στα 10,7 εκατομμύρια εκτάρια. Θα κορυφωθεί στα μέσα της προοπτικής περιόδου, αλλά θα αρχίσει να μειώνεται λόγω της χαμηλότερης ζήτησης για ζωοτροφές και λάδια. Η παραγωγή της ΕΕ αναμένεται να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο το 2027, στους 32,1 εκατομμύρια τόνους. Στη συνέχεια, προβλέπεται να μειωθεί στους 31,2 εκατομμύρια τόνους έως το 2031.

Η συνολική παραγωγή ζάχαρης αναμένεται να σταθεροποιηθεί σε σχεδόν 1,5 εκατομμύρια εκτάρια στο 2031. Όσον αφορά την παραγωγή ζάχαρης της ΕΕ, από ένα μέσο όρο 15,5 εκατομμύρια τόνους το 2019 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στους 21 έως 16 εκατομμύρια τόνους το 2031. Η κατανάλωση προβλέπεται να μειωθεί κατά 0,5% ετησίως, στους 15,9 εκατ. τόνους. Αυτό συνδέεται κυρίως με τη στροφή των καταναλωτών σε πιο υγιεινές δίαιτες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΕΕ: Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα
AGRO |

Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα

Ως μέρος των προτάσεών της για την ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα τροφίμων, η Κομισιόν θα προτείνει νέους κανόνες για τη διασυνοριακή επιβολή κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών