Ο Nasdaq, με απώλειες που ξεπέρασαν το 4,5% ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής της πρώτης εβδομάδας του νέου έτους, μεταξύ των μεγαλύτερων δεικτών στις δύο όχθες του Ατλαντικού, ενώ ο μεγάλος καταλύτης ήταν ο πιο αποφασιστικός τόνος που διαφάνηκε στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve, προκαλώντας σημαντικούς τριγμούς στις αγορές.

Αν και από τη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες προσπάθησαν να ανακόψουν την πτωτική πορεία και την μετατόπιση των κεφαλαίων σε τίτλους σταθερού εισοδήματος, όπως τα ομόλογα, εντούτοις δεν κατάφεραν να αλλάξουν την αρνητική εικόνα που εμφάνισαν την πρώτη εβδομάδα του 2022. Μόνο ο Dow Jones έδειξε καλύτερες αντοχές, αλλά η συνέχεια, μέχρι να τεθεί ο πληθωρισμός υπό έλεγχο, δεν αναμένεται κάποια σημαντική αλλαγή στις αγορές.

Πάντως σήμερα, ο δείκτης Dow Jones έχασε 0,01% στις 36.231 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,41% στις 4.677 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 0,96% στις 14.935 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, οι απώλειες του Nasdaq ξεπέρασαν το 4,5%, ενώ εκείνες του S&P 500 άγγιξαν το 1,9%. Στο πενθήμερο, ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με μικρές απώλειες 0,3%.

Η προοπτική αυστηρότερης πολιτικής από τη Fed ώθησε αυτήν την εβδομάδα την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου στο 1,79%, από τα επίπεδα του 1,51% που έκλεισε μάλιστα το 2021, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να ξεπεράσει και το 2%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το 2019.

Στα μάκρο της ημέρας, οι εργοδότες στις Ηνωμένες Πολιτείες πρόσθεσαν λιγότερες θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο από ό,τι προβλεπόταν, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο. Παράλληλα, νέα αύξηση καταγράφεται στους μισθούς.

Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,9% ενώ το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό παρέμεινε αμετάβλητο. Τα νέα αυτά στοιχεία, επιτείνουν το ήδη δύσκολο περιβάλλον προσλήψεων στη χώρα, το οποία καθιστά δύσκολη την κάλυψη της ζήτησης εν μέσω της επίμονης πανδημίας.

Ανησυχία και στην Ευρώπη

Μπορεί οι ανησυχίες να συντηρήθηκαν σήμερα και στους ευρωπαϊκούς δείκτες, αλλά σε επίπεδο εβδομάδας το τελικό πρόσημο ήταν θετικό. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες για την πορεία της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ειδικά μετά τα στοιχεία για τον υψηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Σήμερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,4%. Την ίδια ώρα, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,47% στις 7.485 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 0,75% στις 15.947 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,42% στις 7.219 μονάδες.

Σε επίπεδο πάντως εβδομάδας πάντως, ο FTSE 100 και ο CAC 40 σημείωσαν κέρδη πέριξ του 1%, ενώ χαμηλότερη στο 0,40% ήταν η απόδοση του DAX.

Αν και υπήρξαν κινήσεις αντίδρασης μετά τη χθεσινή έντονη πτώση, τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ τον Δεκέμβριο του 2021, επανέφεραν περισσότερα ερωτήματα σχετικά με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο 5% για τον μήνα, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Πάντως σε αυτό που συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed άμεσα, συντηρώντας τη χαλαρή της πολιτική για λίγο ακόμη διάστημα ή ωσότου ο ρυθμός της ανάκαμψης της Ευρωζώνης εδραιωθεί.

Ο καταλύτης… Fed

Αυτό που επισήμαναν αρκετοί αναλυτές ήταν το γεγονός ότι τα πρακτικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FMOC), έδειξαν ότι η Fed ενδεχομένως να επισπεύσει το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων λόγω του αυξημένου πληθωρισμού, ενώ δεν αποκλείονται και να υπάρξουν τρεις αυξήσεις επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης η καθεμιά, εντός του έτους.

Ουσιαστικά, αυτό που έδειξαν τα πρακτικά είναι ότι η Fed πιθανόν να ακολουθήσει μια πιο επιθετική στρατηγική, προκειμένου να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Σε ένα τέτοιο σενάριο, το δίκτυ της ρευστότητας που έχει απλωθεί στην οικονομία θα συρρικνωθεί με μεγαλύτερο ρυθμό από ότι αναμενόταν από την αγορά.

«Αν η Fed αρχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό, αυτό θα είναι καταστροφικό», σχολίασε ο CEO της Infrastructure Capital Management, Jay Hatfield. «Υποθέτω ότι θα διατηρήσουν τον ισολογισμό σταθερό, αλλά είναι πιθανό, αν ο πληθωρισμός παραμείνει πολύ υψηλός, να αρχίσουν να μειώνουν τον ισολογισμό», πρόσθεσε.

Εάν συμβεί αυτό, «δεν είναι μόνο ότι δεν εισάγουν ρευστότητα, αλλά αφαιρούν ρευστότητα», πρόσθεσε ο Hatfield. «Δεν θέλετε να είστε στο χρηματιστήριο όταν η Fed αφαιρεί ρευστότητα από αυτό – είναι σαν να βρίσκεστε στην Coca-Cola όταν ο Warren Buffett πουλά τη θέση του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τραπεζική ώθηση

Με την ισχυρή συνδρομή του τραπεζικού κλάδου, αλλά και την επάνοδο των αγοραστών από την εορταστική ραστώνη (όπως έδειξε και ο τζίρος), το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε να κλείσει θετικά σήμερα, απορροφώντας μάλιστα και τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν σχεδόν στο ήμισυ του ταμπλό του.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,09% στις 906,48 μονάδες, με τον τζίρο να έχει βελτιωθεί αισθητά από τα επίπεδα των αρχών της εβδομάδας, καθώς ανήλθε στα 72 εκατ. ευρώ.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά περίπου 1,5%, ενώ η απόδοση του τραπεζικού δείκτη έφτασε το 3,67%.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street