Σύμφωνα με μια νέα μελέτη της Kaspersky, οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν για την ψηφιακή συμπεριφορά των παιδιών τους και θέλουν να τη διαχειρίζονται και να την παρακολουθούν.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (48%) χρησιμοποιούν εφαρμογές γονικού ελέγχου και το 45% ελέγχει τακτικά το ιστορικό των παιδιών στο Διαδίκτυο. Επιπλέον, το 51% των γονέων αναφέρει ότι τα παιδιά τους χρησιμοποιούν ψηφιακές συσκευές υπό την επίβλεψη είτε του ενός γονέα (42%) είτε ενός μέλους της οικογένειας (9%).

Τα σύγχρονα παιδιά είναι πολύ πιο προηγμένα τεχνολογικά από μικρή ηλικία σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές. Ένας από τους κύριους λόγους για αυτό είναι ότι έχουν πρόσβαση σε gadget και αποκτούν πρακτική εμπειρία από πολύ μικρότερη ηλικία. Τα παιδιά μπορεί να μην γνωρίζουν όλους τους κανόνες της ασφαλούς διαδικτυακής συμπεριφοράς – σταδιακά τους διδάσκονται από τους γονείς τους. Όταν δίνουν σε ένα παιδί ένα gadget, οι γονείς θέλουν να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους θα είναι ασφαλή στο διαδίκτυο. Ως εκ τούτου, η πλειονότητα των γονέων προσπαθεί να παρακολουθεί τη διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών για να εξασφαλίσει την ασφάλειά τους.

Η πλειονότητα των γονέων επιδιώκει να ελέγξει τα βίντεο που παρακολουθούν τα παιδιά (60%), τους ιστότοπους που επισκέπτονται (56%) και τα παιχνίδια που παίζουν (52%). Επιπλέον, το 49% των ερωτηθέντων θέλει να περιορίσει τον χρόνο που περνούν τα παιδιά στο διαδίκτυο και τις συσκευές τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Παρακολουθώντας τη διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών, πάνω από τα μισούς γονείς συζητούν για υγιείς ψηφιακές συνήθειες (55%), χρησιμοποιούν εφαρμογές γονικού ελέγχου (48%) και ένα επιπλέον 45% ελέγχει το ιστορικό περιήγησής τους. Ωστόσο, σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων (23%) εμπιστεύονται τα παιδιά τους και δεν τα ελέγχουν με κανέναν τρόπο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι γονείς και η οικογένεια φέρουν την κύρια ευθύνη για τη ρύθμιση της συμπεριφοράς των παιδιών στον ψηφιακό χώρο (87%). Πάνω από ένας στους τέσσερις (28%) πιστεύει ότι η ευθύνη αυτή βαραίνει τους δασκάλους και τα σχολεία και το 27% πιστεύει ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν προσωπική ευθύνη.

Προς υποστήριξη αυτής της θέσης, το 90% των γονέων συζήτησαν με τα παιδιά τους τους κανόνες της διαδικτυακής συμπεριφοράς και της ψηφιακής δεοντολογίας. Μόνο ένας στους δέκα ερωτηθέντες (10%) δεν έχει συζητήσει αυτό το θέμα με τα παιδιά του.

Η πλήρης έκθεση είναι διαθέσιμη εδώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία