Οι ημέρες των γιορτών και το… ανάλαφρο κλίμα τους τελείωσαν επαναφέροντας στο επίκεντρο της προσοχής της Wall Street τις προκλήσεις που ανοίγονται με τη νέα χρονιά, από την επέλαση της Όμικρον έως το μέγα πονοκέφαλο των πληθωριστικών πιέσεων που ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στην αμερικανική και όχι μόνο οικονομία.

Εξάλλου, με τις προβλέψεις για τα νέα στοιχεία του πληθωρισμού που θα δημοσιευτούν μέσα στην εβδομάδα να κάνουν λόγο για νέο άλμα στο υψηλότερο σημείο εδώ και τέσσερις δεκαετίες, το ζήτημα αναπόφευκτα θα προσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας και θα δώσει… ρυθμό στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Συγκεκριμένα ο δείκτης τιμών καταναλωτή που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη εκτιμάται πως ανέβηκε περαιτέρω από το 6,8% στο 7% σε ετήσια βάση το Νοέμβριο, καταγράφοντας αύξηση κατά 0,4% σε σχέση με τον περασμένο μήνα. Στα επίπεδα αυτά θα βρεθεί στο υψηλότερο σημείο από το 1982! Αντιστοίχως, ο δείκτης τιμών παραγωγού, μία μέρα μετά, αναμένεται να πλησιάσει το 10%.

Δεν είναι τυχαίο πως η συζήτηση γύρω από την επίσπευση της τροχιάς σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve έχει φουντώσει για τα καλά, βάζοντας στο τραπέζι μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων μέσα στην άνοιξη.

Διακομματική ομοφωνία

Όπως σχολιάζει σε ανάλυση του το Bloomberg, μια από τις ειδήσεις που προέκυψαν από την ετήσια virtual συνεδρίαση του American Economic Association που ολοκληρώνεται σήμερα ήταν το σπάνιο γεγονός πως στελέχη του Ρεπουμπλικανικού αλλά και του Δημοκρατικού Κόμματος εμφανίστηκαν να συμφωνούν από κοινού πως η Fed έχει μείνει πίσω στο ζήτημα της αντιμετώπισης του πληθωρισμού που πιέζει έντονα την οικονομία και τα νοικοκυριά εν μέσω πανδημίας.

Βεβαίως το πόσο γρήγορα και πόσο δυναμικά θα πρέπει να αντιδράσει η Fed τυγχάνει διαφορετικών προσεγγίσεων. Για παράδειγμα ο Νομπελίστας, Τζόζεφ Στίγκλιτς, εμφανίστηκε προσεκτικός επισημαίνοντας πως η εσπευσμένη αύξηση των επιτοκίων σίγουρα δεν θα λύσει προβλήματα που προέρχονται από τις ελλείψεις πρώτων υλών και τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, τα οποία ωθούν ανοδικά τις τιμές.

Όμως, υπάρχει συναίνεση ως προς την αμφισβήτηση της επίσημης θέσης της Τράπεζας πως οι πληθωριστικές πιέσεις σταδιακά θα καταλαγιάσουν μέσα στη χρονιά, δεδομένου πως ήδη οι τιμές έχουν παραμείνει επίμονα σε πολύ υψηλά επίπεδα επί μακρόν αναγκάζοντας ήδη τη Fed να εγκρίνει την επίσπευση του tapering.

H καυτή πατάτα

Οι Αμερικανοί νομοθέτες θα έχουν, άλλωστε, άμεσα την ευκαιρία να… στριμώξουν τον Τζερόμ Πάουελ ζητώντας του εξηγήσεις για το θέμα και διευκρινίσεις για το πώς ο ίδιος και το συμβούλιο του θα χειριστούν την έκρηξη του πληθωρισμού.

Την Τρίτη, ο κύριος Πάουελ θα κληθεί να καταθέσει ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας, στο πλαίσιο της διαδικασίας που θα ξεκινήσει για την ανανέωση της θητείας του για άλλη μία τετραετία. Δύο μέρες μετά, στην ίδια καρέκλα θα καθίσει και η Κυβερνήτης Λάελ Μπρέναρντ, η οποία θα αναβαθμιστεί στη θέση του νούμερο δύο στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Σταδιακά από… ανάκριση θα περάσουν και άλλα στελέχη της Fed, όπως η Λορέτα Μέστερ, η Έσθερ Τζορτζ, ο Τσαρλς Έβανς και ο Τζέιμς Μπούλαρντ.

Βεβαίως, η μεγαλύτερη προσοχή θα δοθεί στην κατάθεση Πάουελ, όχι μόνο λόγω της θέσης του αλλά και των ποικίλων αντιδράσεων που πυροδότησε η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να τον κρατήσει στο πόστο που πρωτοδιορίστηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ. Ειδικά η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών δεν πρόκειται να του… χαριστεί βρίσκοντας την ευκαιρία μέσα από τη διαδικασία να ασκήσει δριμύτατη κριτική εναντίον της ηγεσίας του και των επιλογών του συμβούλιου.

Νέοι διορισμοί

Μέσα στην εβδομάδα, εξάλλου, ο κύριος Μπαίντεν αναμένεται να ανακοινώσει και τις αποφάσεις του αναφορικά με τα πρόσωπα που θα επιλεγούν για τις τρεις θέσεις του συμβουλίου που χηρεύουν, επηρεάζοντας σημαντικά τις ισορροπίες δυνάμεων στους κόλπους της Fed.

O Λευκός Οίκος γνωρίζει καλά πως θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός, καθώς θα έχει την ευκαιρία να επηρεάσει το status quo στο συμβούλιο και τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής και μάλιστα σε μια χρονιά κρίσιμη για την πορεία της οικονομίας, αλλά και της κυβέρνησης του, η οποία τον ερχόμενο Νοέμβριο θα αντιμετωπίσει το πρώτο εκλογικό της τεστ μέσα από τις ενδιάμεσες κοινοβουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι τρεις επικρατέστεροι δελφίνοι για τις θέσεις των κυβερνητών στο συμβούλιο είναι η Λίζα Κουκ, ο Φίλιπ Τζέφερσον και η Σάρα Μπλουμ Ράσκιν.

Η Λίζα Κουκ, οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, εφόσον εκλεγεί, θα είναι η πρώτη γυναίκα Αφροαμερικανή μέλος του συμβούλιου, ενώ ο καθηγητής και οικονομολόγος Φίλιπ Τζέφερσον θα γίνει μόλις ο τέταρτος Αφροαμερικανός που εντάσσεται στο συμβούλιο στα 108 χρόνια ιστορίας της κεντρικής τράπεζας.

Η έμπειρη και σπουδαγμένη στο Χάρβαρντ Σάρα Μπλουμ Ράσκιν που έχει διατελέσει στο παρελθόν υφυπουργός Οικονομικών αλλά και μέλος του συμβουλίου της Fed, είναι φαβορί για την αντιπροεδρία του εποπτικού συμβούλιου που ουσιαστικά επιτηρεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Είναι, ωστόσο, και η πιο έντονα χρωματισμένη πολιτικά επιλογή, καθώς ως πιστό μέλος των Δημοκρατικών και σύζυγος βουλευτή των Δημοκρατικών θα κατευνάσει την αριστερή πτέρυγα του κόμματος που ακόμη πνέει τα μένεα για τον επαναδιορισμό Πάουελ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή