Περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να εργάζονται από το σπίτι επειδή το θέλουν, παρά το γεγονός ότι το γραφείο τους έχει ανοίξει και πλέον δεν ανησυχούν τόσο πολύ για τους κινδύνους από την Covid.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ιανουαρίου, που διεξήγαγε η Pew Research Center σε 5.889 εργαζόμενους, το 61% των ανθρώπων που εργάζονται από το σπίτι σήμερα λένε ότι δεν πηγαίνουν στον χώρο εργασίας τους επειδή δεν θέλουν και το 38% λέει ότι το γραφείο τους είναι κλειστό.

Είναι μια αντιστροφή από τον Οκτώβριο του 2020, όταν το 64% των ανθρώπων εργάζονταν από το σπίτι επειδή το γραφείο τους ήταν κλειστό και το 36% το έκανε λόγω προτίμησης.

Ακόμη και παρά το ότι ανοίγουν περισσότερα γραφεία, «οι άνθρωποι επιλέγουν συνειδητά να εργάζονται από το σπίτι και όχι απλώς από ανάγκη», λέει η Κιμ Πάρκερ , διευθύντρια έρευνας κοινωνικών τάσεων του Pew.

Καλύτερη ισορροπία

Οι τηλεργαζόμενοι λένε ότι επιλέγουν να μείνουν σπίτι για καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, παραγωγικότητας ή επειδή έχουν μετακομίσει μακριά από το γραφείο.

Λιγότεροι άνθρωποι λένε ότι η Covid είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο εργάζονται από το σπίτι (42% τώρα έναντι 57% το 2020).

Περίπου το ένα τρίτο των γονέων αναφέρουν τη φροντίδα των παιδιών ως κύριο λόγο για την τηλεργασία. Και οι περισσότεροι λένε ότι η εργασία από το σπίτι δεν έχει επηρεάσει την ικανότητά τους να προχωρήσουν στην καριέρα τους.

Και η άλλη όψη

Ωστόσο, υπάρχουν και μειονεκτήματα: το 60% των εργαζομένων από το σπίτι αισθάνονται λιγότερο συνδεδεμένοι με τους συναδέλφους τους.

Και όπως επισημαίνει η Πάρκερ , οι σημερινοί εξ αποστάσεως εργαζόμενοι αισθάνονται πιο έντονα από ποτέ ότι αυτό θα είναι κάτι μόνιμο: το 78% των ανθρώπων που εργάζονται κυρίως από το σπίτι θέλουν να συνεχίσουν να το κάνουν μετά την πανδημία, από 64% το 2020.

Ένα αυξανόμενο ποσοστό εργαζομένων δηλώνει επίσης ότι δεν έχει χώρο εργασίας έξω από το σπίτι. Είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι, αλλά αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι εργοδότες απαλλάσσονται από τα γραφεία τους με την πάροδο του χρόνου, λέει η Πάρκερ, ή περισσότεροι άνθρωποι αναλαμβάνουν απομακρυσμένες εργασίες που δεν συνδέονται καθόλου με μια τοποθεσία.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, υπογραμμίζει επίσης ότι , «αν κοιτάξετε το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία θέλει να συνεχίσει να εργάζεται από το σπίτι στο μέλλον, μπορείτε να δείτε ότι οι άνθρωποι κάνουν αντισταθμίσεις στο μυαλό τους και βλέπουν την ευελιξία ως πιο πολύτιμη από την επαφή με τον συνάδελφο».

Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται γραφεία για να είναι παραγωγικοί

Το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν την επιλογή να εργαστούν εξ αποστάσεως αλλά επιλέγουν να πάνε στο γραφείο τις περισσότερες φορές είναι μια «μικρή αλλά ενδιαφέρουσα ομάδα», λέει η Πάρκερ . Αυτά τα άτομα λένε ότι το κάνουν επειδή είναι πιο παραγωγικοί σε ένα γραφείο και έχουν περισσότερο χώρο για να εργαστούν.

Ένα πολύ μικρότερο ποσοστό, το 14%, λέει ότι ο κύριος λόγος για να επιστρέψουν στα γραφεία είναι επειδή ανησυχούν μήπως χάσουν ευκαιρίες εργασίας ενώ βρίσκονται στο σπίτι. Το 9% λέει ότι αισθάνεται πίεση από το αφεντικό ή τους συναδέλφους του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive