Η πρόσφατη απότομη ανάκαμψη του ρωσικού ρουβλίου αντανακλά οικονομική αδυναμία και όχι ανθεκτικότητα. Μετά την πτώση κατά 45% της αξίας του έναντι του δολαρίου τις δύο εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το νόμισμα έχει ανακάμψει και τώρα διαπραγματεύεται ακριβώς κάτω από το προπολεμικό του επίπεδο.

Ωστόσο, τα εργαλεία που έχουν χρησιμοποιηθεί για να στηρίξουν το ρούβλι το κάνουν να μοιάζει με νόμισμα Ποτέμκιν – όπως οι ψεύτικες προσόψεις που διέταξε ο ομώνυμος πρίγκιπας για να ξεγελάσει την αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β’ ώστε να πιστεύει ότι τα ρωσικά χωριά ήταν ευημερούντα. Από τις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο από 9,5% σε 20%, επέβαλε περιορισμούς κεφαλαίων σε μεγάλο μέρος της οικονομίας και ανάγκασε τους Ρώσους εξαγωγείς να μετατρέψουν τα έσοδά τους από ξένα νομίσματα σε ρούβλια. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να αναγκάσει τους αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου να πληρώνουν σε ρούβλια.

Οι προσπάθειες για την ενίσχυση του ρουβλίου είναι σύμφωνες με μία από τις βασικές πεποιθήσεις του Πούτιν. Ο εξευτελισμός των απότομων υποτιμήσεων της δεκαετίας του 1990 εξηγεί γιατί ένα σταθερό νόμισμα ήταν βασικό στοιχείο της πολιτικής από τότε που ανέλαβε την εξουσία πριν από περισσότερα από 20 χρόνια. Η σχετική ανεξαρτησία της επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα έγινε σεβαστή επειδή υπήρξε σκληρός θεματοφύλακας της σταθερότητας του νομίσματος.

Ωστόσο, το ρούβλι παραμένει στο έλεος κάθε δυτικού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Το τιμωρητική πολιτική επιτοκίου 20% θα βλάψει περαιτέρω μια οικονομία που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης αναμένει ότι θα συρρικνωθεί κατά 10% φέτος, μόνο με βάση τις κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί. Τα υψηλά επιτόκια θα αποτρέψουν τις επενδύσεις, οι εμπορικοί περιορισμοί θα αυξήσουν τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων και οι Ρώσοι μπορεί να διαπιστώσουν ότι δεν έχουν μεγάλη χρησιμότητα για ένα σταθερό ρούβλι στην οικονομία τους που κλείνει γρήγορα.

Οι κυρώσεις είναι πιθανό να διαρκέσουν περισσότερο από όσο φαίνεται να περιμένουν οι αναλυτές όταν πανηγυρίζουν με την παραμικρή ένδειξη ενός πιθανού συμβιβασμού μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Αλλά ακόμα κι αν αρθούν, το ρούβλι θα προσγειωνόταν απότομα στην πραγματικότητα. Ένας από τους λόγους για τους οποίους η συναλλαγματική του ισοτιμία έχει ανακάμψει είναι ότι οι συναλλαγές ήταν ιδιαίτερα ισχνές τις τελευταίες εβδομάδες. Εάν η ανακάλυψη τιμών λειτουργούσε απεριόριστα σε μια πιο ελεύθερη αγορά, το ρούβλι θα αποκάλυπτε το πραγματικό μέγεθος της οικονομικής τρύπας στην οποία βρίσκεται η Ρωσία.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners