Με μικρές απώλειες τελικά έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, έχοντας ολοκληρώσει όμως μια έντονα νευρική συνεδρίαση, κατά την οποία υπήρξαν μεγάλες εναλλαγές κλίματος, καθώς η αγορά προσπάθησε να αποκωδικοποιήσει τις δηλώσεις του επικεφαλής της Federal Reserve για τον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones έχασε 0,15% στις 30.483 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,13% στις 3.759 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,15% στις 11.053 μονάδες.

Η Wall Street προσπάθησε να αντιδράσει και να βγει από τα εδάφη της bear market, χωρίς όμως να μπορεί να αποδιώξει τους φόβους για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Άλλωστε αυτοί οι φόβοι της ύφεσης έχουν αυξηθεί, καθώς ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είπε στο Κογκρέσο ότι η κεντρική τράπεζα έχει την «αποφασιστικότητα» που χρειάζεται για να μειώσει τον πληθωρισμό, ενισχύοντας περαιτέρω ανησυχίες ότι η επιθετική νομισματική σύσφιξη θα οδηγήσει την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση.

«Στη Fed, κατανοούμε τις δυσκολίες που προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός», είπε ο επικεφαλής της Fed στην Τραπεζική Επιτροπή της Γερουσίας. «Είμαστε σθεναρά αφοσιωμένοι στη μείωση του πληθωρισμού και κινούμαστε γρήγορα για να το κάνουμε», ανέφερε.

Φόβοι για ύφεση

Σε αυτό το πλαίσιο, η Citigroup αύξησε τις πιθανότητες για παγκόσμια ύφεση στο 50%, υποδεικνύοντας στοιχεία ότι οι καταναλωτές αρχίζουν να μειώνουν τις δαπάνες τους. «Η εμπειρία της ιστορίας δείχνει ότι η προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού συχνά επιφέρει σημαντικό κόστος για την ανάπτυξη και βλέπουμε τη συνολική πιθανότητα ύφεσης να πλησιάζει τώρα το 50%,» αναφέρει η Citigroup.

Την ίδια ώρα, η Goldman Sachs πιστεύει ότι μια ύφεση γίνεται όλο και πιο πιθανή για την οικονομία των ΗΠΑ, λέγοντας ότι οι κίνδυνοι είναι «υψηλότεροι και πιο εμπροσθοβαρείς». Όπως αναφέρει «ανησυχούμε ολοένα και περισσότερο ότι η Fed θα αισθανθεί υποχρεωμένη να ανταποκριθεί σθεναρά στον υψηλό πληθωρισμό εάν οι τιμές της ενέργειας αυξηθούν περαιτέρω, ακόμη και αν η δραστηριότητα επιβραδυνθεί απότομα».

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, ο ενεργειακός κλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο των απωλειών, καθώς ισχυρές είναι οι πιέσεις που δέχονται τα συμβόλαια του πετρελαίου. Το Brent σημειώνει απώλειες σχεδόν 6% στα 107,78 δολάρια το βαρέλι, ενώ το West Texas Intermediate, ο δείκτης αναφοράς πετρελαίου των ΗΠΑ, υποχωρεί κατά 6,5% στα 102,38 δολάρια το βαρέλι.

Οι μετοχές της  Marathon Oil και της ConocoPhillips σημείωσαν πτώση άνω του 5% και του 4% αντίστοιχα. Οι μετοχές της Occidental Petroleum και της Exxon Mobil υποχώρησαν περισσότερο από 2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street