Εβδομάδα με μεγάλο ενδιαφέρον...

Δύο επετείους έχουμε να γιορτάσουμε αυτή την εβδομάδα. Και στη μέση μια συνεδρίαση στη Βουλή, όπου δεν θα έχουμε απλά «σκληρό ροκ», αλλά μια σύγκρουση από τα παλιά.

Κι εξηγούμαι: Αύριο Τρίτη, 5 Ιουλίου, συμπληρώνονται 7 χρόνια από το δημοψήφισμα του 2015. Εκείνο το δημοψήφισμα του «όχι» και του «ναι», που κανείς δεν έμαθε ποιο ήταν τελικά το «ναι» και ποιο το «όχι».

Διαβάστε επίσης: Δημοσκόπηση MARC: Προβάδισμα δέκα μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για τις πρόωρες εκλογές

Θα «γιορτάσουμε» την επέτειο από τις ημέρες Δημοκρατίας, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, τις ημέρες ντροπής κατ’ άλλους, που οδήγησαν στο πιο σκληρό μνημόνιο που εφάρμοσε η χώρα.

Την επόμενη, ημέρα, την Τετάρτη, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας θα συγκρουστούν στη Βουλή, σε προ ημερησίας διατάξεως συνεδρίαση για την κοινωνική πολιτική. Και μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, την υπόθεση Novartis, το Turkaegean, και άλλα πολλά, περιμένουμε μια πολύ θερμή συνεδρίαση, η οποία θα έχει και «ολίγον» δημοψήφισμα, Τσίπρα – Βαρουφάκη, μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.

Και είναι σίγουρο ότι την ώρα που ο Μητσοτάκης θα μιλά για το «βρόμικο 2015», ο Τσίπρας θα χτυπά κατά ριπάς για την υπόθεση της Novartis και τη μη παραπομπή κανενός για την σκευωρία που ερευνούσε η δικαιοσύνη.

Ερχονται νέα θετικά μέτρα

Την Πέμπτη μια άλλη επέτειος θα μας απασχολήσει. Αυτή της νίκης της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2019. Τρία χρόνια ο Μητσοτάκης στο Μαξίμου και είναι σίγουρο ότι και στη Βουλή την προηγούμενη ημέρα και την Πέμπτη θα ειπωθούν πολλά καθώς η ΝΔ θα θελήσει να αναδείξει το έργο της.

Μαθαίνουμε ότι θα ειπωθούν πολλά για τις… επιτυχίες στην οικονομία, τις μειώσεις στους φόρους, την αύξηση μισθών και συντάξεων, τη μείωση εισφορών, την ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους, αλλά και την εξωτερική πολιτική. Εκεί όπου υπερτερεί δηλαδή η Νέα Δημοκρατία, εκεί που θέλει ο Κ. Μητσοτάκης να μεταφέρει τη σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μαθαίνουμε επίσης ότι προετοιμάζονται και άλλες παρεμβάσεις στην οικονομία, οι οποίες ενδεχομένως να ανακοινωθούν προεκλογικά. Αν οι εκλογές γίνουν Σεπτέμβριο, τι ποιο ιδανικό από το βήμα της ΔΕΘ να ανακοινώσεις νέα αύξηση μισθών και συντάξεων, κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και γενναίο «κούρεμα» σ’ αυτό το απαράδεκτο τέλος επιτηδεύματος;

Κίνδυνος κραχ στην Κίνα;

Θα μπορούσε η Κίνα να κινδυνεύσει από μια υπόθεση αντίστοιχη της Lehman Brothers; Το ερώτημα αυτό πλανάται πάνω από την κινεζική οικονομία μετά τη χθεσινή επιβεβαίωση ότι ένας κολοσσός του κατασκευαστικού κλάδου, η εταιρεία Shimao Group Holdings Ltd. δήλωσε ότι δεν πλήρωσε ένα ομόλογο ύψους 1 δισ. δολαρίων που έληξε.

Ένας developer που ειδικεύεται σε πολυτελή κτίρια και ξενοδοχεία, έχει τεράστια υπεράκτια χρέη και βρίσκεται σε συζητήσεις με τους πιστωτές της. Οι πιστωτές μπορεί να έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν επιτάχυνση της αποπληρωμής, και να λάβουν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, σύμφωνα με την εταιρεία.

«Λόγω των αβεβαιοτήτων της αγοράς σχετικά με την αναχρηματοδότηση του χρέους και των γενικά δύσκολων συνθηκών λειτουργίας και χρηματοδότησης, ο όμιλος αντιμετώπισε αρνητικές εξελίξεις στις πιστοληπτικές του αξιολογήσεις και την εμφάνιση μη καταβολής κεφαλαίου στο πλαίσιο ορισμένων υπεράκτιων χρεών του» ανέφερε η Shimao.

Το ερώτημα που τίθεται δεν είναι απλά ότι η 14η κατασκευαστική εταιρεία στην Κίνα αδυνατεί να αποπληρώσει τα χρέη της, άνω των 10 δις δολ. και ουσιαστικά κηρύσσει στάση πληρωμών. Είναι αν ο κατασκευαστικός κλάδος στη χώρα βιώνει κρίση η οποία θα «μολύνει» και άλλες εταιρείες. Για να δούμε αν η επόμενη κρίση θα είναι made in China.

Νέα χρυσή περίοδος για τις κατασκευαστικές

Στο πρόσφατο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ο υφυπουργός Υποδομών, Γ. Καραγιάννης, μίλησε για τα μεγάλα έργα που είναι σε εξέλιξη και αυτά που θα ανακοινωθούν. Όπως οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς τα νότια, η επέκταση της Λ. Κύμης, η γραμμή 4 του μετρό κ.λπ.

Αν στα δημόσια έργα προστεθούν και ιδιωτικές επενδύσεις, όπως π.χ. το τεράστιο project του Ελληνικού, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο δουλειά έχουν οι κατασκευαστικές εταιρείες. Το ανεκτέλεστο ήδη είναι τεράστιο για τα ελληνικά δεδομένα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Αβαξ και Intrakat, θα έχουν μέχρι το 2023 ένα ανεκτέλεστο της τάξης των… 15 δισ. ευρώ.

Ο κλάδος βιώνει μια πρωτοφανή «άνοιξη» μιας και τα έργα δεν θα σταματήσουν. Μέχρι το 2030 εκτιμάται ότι θα γίνουν 118 μεγάλα έργα, προϋπολογισμού 43 δισ. ευρώ. 54 έργα ύψους 13,5 δισ. ευρώ βρίσκονται ακόμα στο αρχικό στάδιο του σχεδιασμού τους. Συνολικά, πάντως, το 58% των έργων αφορά τον τομέα της ενέργειας, το 34% είναι σιδηροδρομικά και οδικά, το 4% αφορά λιμάνια και αεροδρόμια και ένα ακόμα 4% αφορά έργα διαχείρισης απορριμμάτων.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Χιλιάδες θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο, από απλούς εργάτες μέχρι μηχανικούς, τοπογράφους, αρχιτέκτονες κ.λπ.

Επειτα από μια περίοδο ολικής καταστροφής, ο κλάδος επανέρχεται δυναμικά.

Μπακλαβάς 100 ευρώ

Πόσο κάνει ένα κομμάτι μπακλαβά; 2 ευρώ, 3 ευρώ, άντε 5 ευρώ στα ακριβά μαγαζιά; Όχι, μπορεί και να φτάσει και τα… 100 ευρώ αν είστε influencer και θέλετε να κάνετε το «κομμάτι» σας στο instagram.

Στη Μύκονο, λοιπόν, εκεί όπου οι τιμές έχουν «ξεφύγει» αφού κάποιοι έχουν λεφτά και πληρώνουν, μπορείς να αγοράσεις ένα κομμάτι μπακλαβά… δια χειρός Νουσρέτ και να πληρώσετε 25 ευρώ.

Αν όμως, θέλετε να σας κάνει και εφέ τύπου… Salt Bae με την αλατισμένη μπριζόλα, ε, τότε ο μπακλαβάς κοστίζει 100 ευρώ. Γιατί άλλο απλά να φας ένα ωραίο γλυκό, κι άλλο να σου βάλει παγωτό και να κάνει τα κόλπα του ο διάσημος τούρκος σεφ.

Και μη σας φαίνεται παράλογο. Στη Μύκονο πληρώνουν όσοι τα έχουν. Ποτέ δεν έλειψε η λογική της προσφοράς και της ζήτησης πάνω στην οποία δομήθηκε ο καπιταλισμός. Τώρα, αν δε σας αρέσει ο καπιταλισμός είναι άλλο.

Αν κάποιος πρέπει να δουλεύει 3 ημέρες και να πάρει όσα κοστίζει ένα κομμάτι μπακλαβά, αυτό είναι συζήτηση κοινωνιολογικού περιεχομένου…

Ανοίγει ο «τουρισμός για όλους»

Θέμα ημερών είναι να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», όπως είπε σε συνέντευξή του στη Real, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας. Τις επόμενες ημέρες θα μπορούν να καταθέσουν αίτηση οι δικαιούχοι και να πάρουν μια ψηφιακή προπληρωμένη κάρτα την οποία θα μπορούν να εξαργυρώσουν μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Για φέτος το πρόγραμμα φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ από 20 εκατ. πέρυσι και η επιδότηση είναι 150 ευρώ για τον καθένα. «Για πρώτη φορά, φέτος, μέσω των τριών προγραμμάτων μας -Τουρισμός για Όλους, Κοινωνικός Τουρισμός και το ειδικό πάσο για τη βόρεια Εύβοια και τη Σάμο- διαθέτουμε 70 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του εγχώριου τουρισμού, της μέσης ελληνικής οικογένειας και των επαγγελματιών του κλάδου. Γιατί -δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω- το μέρισμα της επιτυχίας από το τουριστικό μας προϊόν πρέπει να φτάνει στην τσέπη κάθε Έλληνα που δυσκολεύεται αυτήν την εποχή», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Να θυμίσουμε ότι μιλώντας στο OT FORUM-Meta Living, η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα αφορά 200.000 πολίτες με εισοδηματικά κριτήρια που διαμορφώνονται ως εξής:

  • Aτομικό εισόδημα έως 16.000 ευρώ
  • Οικογενειακό εισόδημα 28.000 ευρώ
  • Έγγαμοι με 1 παιδί: Έως 29.500 ευρώ
  • Έγγαμοι με 2 παιδιά: Έως 31.000 ευρώ

Η επιταγή θα δοθεί σε 200.000 πολίτες που θα κληρωθούν από τις αιτήσεις που θα υποβληθούν. Εφόσον είναι περισσότεροι οι συμμετέχοντες, τότε θα υπάρξει κλήρωση για το ποιοι θα πάρουν το voucher 150 ευρώ.

Ερχεται και το φοιτητικό επίδομα

Μην ξεχνάμε και το φοιτητικό επίδομα που δικαιούνται χιλιάδες οικογένειες για τη χρονιά 2021-2022 και το οποίο ανέρχεται στα 1.000 ευρώ. Η καταληκτική ημερομηνία είναι την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022.

Για την υποβολή της αίτησης ο φοιτητής θα πρέπει:

  • Να είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
  • Κάτοχος ακαδημαϊκής ταυτότητας σε ισχύ και
  • Να έχει Α.Φ.Μ. και
  • Να έχει πρώτα να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021. Σε αντίθετη περίπτωση η αίτησή του θα απορριφθεί αυτόματα με την υποβολή της.

Η υπηκοότητα συνδέεται μόνο με το πρόσωπο του φοιτητή και όχι με των γονέων ή κηδεμόνων αυτού.

Στην περίπτωση συζύγων οι οποίοι έχουν υποβάλει χωριστές φορολογικές δηλώσεις, υποβάλει την ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος ο ένας μόνο γονέας δικαιούχος του επιδόματος, ο οποίος στη φορολογική του δήλωση θα πρέπει να έχει δηλώσει το σύνολο των τέκνων που τον βαρύνουν (εξαρτώμενα μέλη) ώστε να διαμορφωθεί σωστά το οικονομικό κριτήριο.

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή ο δικαιούχος (γονέας ή φοιτητής) θα χρησιμοποιήσει το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password), που του χορηγήθηκε από την ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet.

Η εισαγωγή των κωδικών πρόσβασης επέχει θέση δήλωσης συναίνεσης διασταύρωσης των στοιχείων του.

Ο αιτών συμπληρώνει υποχρεωτικά στα αντίστοιχα πεδία της αίτησης τα ακόλουθα στοιχεία:

  • τον αριθμό της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας και τον ΑΜΚΑ του φοιτητή
  • τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του φοιτητή και του έτερου γονέα, εάν δικαιούχος είναι ο γονέας, ενώ στην περίπτωση που δικαιούχος είναι ο φοιτητής δηλώνει μόνο τον ΑΦΜ του/της συζύγου του (αν υφίσταται)
  • τον αριθμό του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου
  • τον αριθμό του τραπεζικού του λογαριασμού (ΙΒΑΝ), το πατρώνυμο, το μητρώνυμο, τη ΔΟΥ, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του (τηλέφωνο, e-mail).

Η οριστική υποβολή της αίτησης επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του δικαιούχου ότι τα δηλωθέντα από αυτόν στοιχεία που υπόκεινται σε επεξεργασία είναι αληθή.

Όλα καλά με Κασιδιάρη;

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όλα καλά; Εχει πέσει καλοκαιρινή σιέστα ή απλά η… βιομηχανία δελτίων τύπου αποθέωσης του… έργου που γίνεται, δεν αφήνει χρόνο για να ασχοληθείτε με τον Ηλία Κασιδιάρη;

Γιατί, απ’ ότι βλέπουμε η πολιτική δραστηριότητα του καταδικασμένου χρυσαυγίτη, συνεχίζεται απρόσκοπτη μέσα από τις φυλακές Δομοκού. Πρόσφατα ο πρόεδρος του κόμματος «Ελληνες για την Πατρίδα», έστησε συνομιλία με το δικηγόρο του και την ανέβασε στο youtube, στην οποία βρίζει τους πάντες, ασχολούμενος με την υπόθεση Turkaegean.

Βρίζει τον πρωθυπουργό, υπουργούς, τους πάντες με ένα απλό τηλεφώνημα από τις φυλακές. Όλα καλά, λοιπόν, στο υπουργείο και στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής; Μη κάνουμε φασαρία και τους ξυπνήσουμε. Προέχει η ελεύθερη και απρόσκοπτη δραστηριότητα του ακροδεξιού.

Μόλις 1 στους 4 θα αλλάξει συσκευή

Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» καθώς οι πληροφορίες λένε ότι οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 800 χιλιάδες και δεν αποκλείεται να προσεγγίσουν το 1 εκατομμύριο. Η πλατφόρμα για την υποβολή της αίτησης κλείνει αύριο και γίνεται… χαμός. Βεβαίως, 1 στους 4 θα είναι ο τυχερός που θα πάρει την επιδότηση καθώς το πρόγραμμα αφορά σε 200 χιλιάδες δικαιούχους, εκτός κι αν υπάρξει κάποια αύξηση του ποσού.

Η επιδότηση αφορά σε αγορά κλιματιστικών, ψυγείων, καταψυκτών και κυμαίνεται από 135 έως 710 ευρώ. Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα επιδότησης έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι δύο κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή τη δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος, το ποσοστό επιδότησης ωστόσο δίνεται βάσει εισοδηματικής κατηγοριοποίησης, ενώ ευάλωτες, πολύτεκνες, μονογονεϊκές, όπως και με ΑμεΑ, οικογένειες, λαμβάνουν επιπλέον μοριοδότηση.

Υπάρχουν τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες δικαιούχων και το ποσοστό επιδότησης θα βασίζεται σε αυτές:

  • Από 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 50% (1η εισοδηματική κατηγορία).
  • Πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 45% (2η εισοδηματική κατηγορία).
  • Πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 35% (3η εισοδηματική κατηγορία).
  • Πάνω από 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 30% (4η εισοδηματική κατηγορία).

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories