O «βαρύς χειμώνας» και το ενεργειακό πακέτο της Κομισιόν

Το ενεργειακό πακέτο, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί στις 20 Ιουλίου φαίνεται πως αποτελεί το «κλειδί» των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα. Όπως έχει καταγράψει εδώ και καιρό η στήλη, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει «ποντάρει» πολλά σε μια ενιαία ευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (το επανέλαβε και χθες στο Eurogroup) δηλώνουν σε μόνιμη βάση την ανάγκη για κάτι τέτοιο.

Όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες τα κυβερνητικά τεκταινόμενα, ένας από τους βασικούς λόγους που ο κ. Μητσοτάκης μετέθεσε – τρόπον τινά – την ημερομηνία των εκλογών για του χρόνου, αποκηρύσσοντας – προς το παρόν τουλάχιστον – την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες σχετίζεται με την επερχόμενη πρόταση Κομισιόν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι το ευρωπαϊκό πακέτο θα είναι σε θέση να παράσχει ικανή στήριξη στην Ελλάδα για να…βγει ο χειμώνας.

Το email στους υπουργούς…

«Εχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας». Κάπως έτσι θα μπορούσαν να ενημερωθούν οι υπουργοί της κυβέρνησης για το email που έχει αρχίσει να στέλνεται στους προσωπικούς τους λογαριασμούς. Τα μηνύματα ξεκίνησαν να στέλνονται από την περασμένη Παρασκευή και είχαν αποστολέα της γραμματεία του πρωθυπουργού.

Τι έλεγε αυτό το email; Ζητούσε από τους υπουργούς να κάνουν: 1. Απολογισμό του έργου τους στο υπουργείο και 2. Προγραμματισμό έργου για το επόμενο εξάμηνο.

Θυμάστε τα «μπλε ντοσιέ» παλιότερα; Ε, αυτά εκσυγχρονίστηκαν και οι υπουργοί θα πρέπει να στείλουν τα… exellακια τους στο Μαξίμου με τα οποία θα ενημερώνουν για το τι έχουν κάνει και τι προτίθενται να κάνουν μέχρι το τέλος του χρόνου, κι ακόμη περισσότερο.

Ουσιαστικά είναι ένα μήνυμα κινητοποίησης, κυρίως σε εκείνους που κατέβασαν τα μολύβια και περίμεναν πότε θα γίνουν εκλογές το φθινόπωρο.

Με δεδομένο ότι κάλπες δεν θα δούμε, ο πρωθυπουργός τους λέει να… αφήσουν τις περιφέρειές τους και τις προεκλογικές περιοδείες και να αφοσιωθούν στο κυβερνητικό έργο.

Για ποιους χτυπάει η καμπάνα; Ε, ξέρουν αυτοί που περνούσαν περισσότερο χρόνο σε γάμους, κηδείες και πανηγύρια, παρά στο υπουργικό τους γραφείο.


…. Και ο ανασχηματισμός

Ισως δε, το μήνυμα να είναι και το τελευταίο για ορισμένους, αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια περί ανασχηματισμού μέχρι τη ΔΕΘ, αν και εφόσον δε γίνει κάτι έκτακτο. Κι όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, αυτή τη φορά ο Μητσοτάκης δεν προτίθεται να κάνει διορθωτικές κινήσεις, αλλά δομικές αλλαγές με συγχωνεύσεις υπουργείων και δημιουργία νέων.

Ακούγεται πάντα ένας νέος φορέας για την ακρίβεια (υφυπουργείο μάλλον), αλλά και ένας υπεύθυνος στην κυβέρνηση που θα αναλάβει την στεγαστική πολιτική. Δηλαδή προτάσεις, σχεδιασμός, υλοποίηση μιας πολιτικής για τη δημιουργία κοινωνικής κατοικίας για νέα ζευγάρια ή ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Και ποιος ξέρει τι άλλο μπορεί να προκύψει που θα καθιστά την ανάγκη για αλλαγές σε βασικά υπουργεία. Π.χ. μπορείς να αλλάξεις τη Νίκη Κεραμέως και να την πας αλλού, εφόσον ολοκληρώσει την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ.

Αλλά δύσκολο να αλλάξεις υπουργό Υγείας, αν η πανδημία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ούτε ΥΠΕΞ ή υπουργό Αμυνας μπορείς να αλλάξεις με τους Τούρκους να βρίσκονται με το όπλο παρά πόδα. Θα ήταν ένα κακό μήνυμα προς την Αγκυρα και τους συμμάχους μας.

————————

Τι θα γίνει με το τουρκικό γεωτρύπανο

Μιας και μιλάμε για Τούρκους, μαθαίνουμε ότι οι απέναντι σχεδιάζουν να αναβάλουν για λίγο καιρό την εμφάνιση του γεωτρύπανου στο Αιγαίο.

Ο απόπλους του νέου γεωτρύπανου ήταν να γίνει μέχρι τέλος Ιουλίου (άλλοι έλεγαν για 16-18 Ιουλίου) ή και αρχές Αυγούστου, αλλά φαίνεται ότι πάει προς τα τέλη Αυγούστου.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις προθέσεις των γειτόνων, όμως, αν επιβεβαιωθεί το παραπάνω σενάριο, ενδεχομένως να είναι και μια από τις αιτίες για την αναβολή των πρόωρων εκλογών. Δεν μπορεί δηλαδή να σουλατσάρει στο Αιγαίο το γεωτρύπανο κι εσύ να είσαι με υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Αν πάντως αποπλεύσει τώρα, λέγεται ότι θα κατευθυνθεί προς την Κύπρο κι ενδεχομένως να εμφανιστεί νότια της Κρήτης προς τα τέλη του άλλου μήνα.

——————–

Εκλογές σε τέτοιο κλίμα;

Μην ξεχνάμε ότι πλησιάζει η αποφράδα ημέρα της 20ης Ιουλίου για την Κύπρο, και όλοι αναμένουμε με αγωνία τις κινήσεις του Ερντογάν. Αν π.χ. προχωρήσει σε μια διπλή πρόκληση, ήτοι την προσάρτηση των κατεχόμενων και ταυτόχρονα την παραβίαση χωρικών υδάτων από το γεωτρύπανο, αυτό θα συνιστούσε μέγιστη απειλή, τόσο για την Κύπρο, όσο και για την Ελλάδα. Θα ήταν ένα… casus belli στο οποίο θα πρέπει να απαντήσουμε με μεγάλη προσοχή αλλά και αποφασιστικότητα.

Για σκεφτείτε, λοιπόν, να συμβαίνουν αυτά στο Αιγαίο και στην Κύπρο και ο Μητσοτάκης να είχε ενδώσει στις πιέσεις της αντιπολίτευσης για να ανακοινώσει –αντιθεσμικά- εκλογές τον Σεπτέμβριο.

——————————–

Αποχαιρετισμός στο «Πρέβελης»

Πριν από μερικές μέρες κόπηκε ο γόρδιος δεσμός που είχε εγκλωβίσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες -εν μέσω τουριστικής περιόδου- των νησιών της «άγονης» ακτοπλοϊκής γραμμής της Κασοκαρπαθίας, με την υπογραφή νέας σύμβασης.

Μετά από περίπου 20 χρόνια το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Πρέβελης» της ANEK LINES παρέδωσε τη σκυτάλη στο «Olympus» της SeaSpeed ferries, μετά από καθυστερήσεις 10 μηνών, καθώς υπήρξαν δικαστικές παρεμβάσεις από άλλες ακτοπλοϊκές εταιρείες κατά του αποτελέσματος του διαγωνισμού.

Tο γιαπωνέζικο σκαρί της ΑΝΕΚ αποτέλεσε ένα σήμα κατατεθέν των ακριτικών νησιών της Δωδεκανήσου, παρέχοντας τις υπηρεσίες του κάτω από αντίξοες συνθήκες χειμώνα – καλοκαίρι.

Μάλιστα, ο δήμαρχος της Χάλκης Άγγελος Φραγκάκης είπε το δικό του «αντίο» στο «Πρέβελης» μέσα από τα social media. Όπως ανέφερε «έφτασε η στιγμή του αποχαιρετισμού στο πλοίο που μας πρόσφερε τόσα πολλά χειμώνα – καλοκαίρι, που αγάπησε το ακριτικό νησί μας και το αγαπήσαμε και εμείς βαθιά. Το “Πρέβελης” μας αποχαιρέτησε με ένα σφύριγμα που μας έφερε δάκρυα στα μάτια (…) Ήσουν μια αγκαλιά στήριξης στην ψυχική ανασφάλεια των μοναχικών στιγμών των ηρώων μονίμων κατοίκων του νησιού μας. Εις το επανειδείν…».

—————————–

Παιχνίδια με την ανακύκλωση;

Μαθαίνουμε ότι κάποιοι στην κυβέρνηση προσπαθούν να κάνουν μερικά… κουλά στον τομέα της ανακύκλωσης των απορριμμάτων. Κάτι περίεργα σχέδια, ξεπερασμένα από την εποχή και από την τεχνολογία, που αν υλοποιηθούν θα είναι ουσιαστικά καραμπινάτη εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

Θα επανέλθουμε με ειδήσεις, όμως, θα πρέπει να προσεχθεί πολύ το θέμα. Είναι «χρυσός» τα σκουπίδια, μπορεί να παραχθεί ακόμη και ενέργεια, ελληνικές εταιρείες έχουν την τεχνογνωσία να το κάνουν. Ε, μήπως να φύγουμε από λογικές που μόνο προβλήματα θα δημιουργήσουν και τίποτε άλλο;


—————————-

Τα ποσοστά των αυξήσεων και οι …πιέσεις στον Χατζηδάκη στο τηλεοπτικά πάνελ

Ένα «έργο σε επανάληψη» ξεκίνησε- εκ νέου – στις ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη για τα μέτρα που θα ισχύσουν το 2023 για εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Στην προηγούμενη εκδοχή του «έργου», …ψάχναμε το ύψος του κατώτατου μισθού. Τώρα αναζητούμε το ύψος της αύξησης των συντάξεων.

Ο «πρωταγωνιστής» του έργου παραμένει ο ίδιος. Ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης.

Απανωτές ερωτήσεις δέχθηκε ο υπουργός σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή για το …«πόση θα είναι η αύξηση που θα δοθεί στους συνταξιούχους».

«Δεν θέλω να πω αριθμούς», επέμενε ο υπουργός.

«Θα είναι πέντε, θα είναι έξι τοις εκατό;», επέμενε η δημοσιογράφος.

Ο υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι η αύξηση θα «βγει» από το άθροισμα της αύξησης του ΑΕΠ, συν την αύξηση του τιμαρίθμου, διαιρούμενο δια δύο.

Οπότε – μεσούντος του έτους – δεν είναι σε θέση να μιλήσει για συγκεκριμένους αριθμούς, αφού οι δύο μεταβλητές τις συγκεκριμένης εξίσωσης, δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Πάντως, διαβεβαίωσε ότι πέραν των αυξήσεων των συντάξεων θα καταργηθεί και η εισφορά αλληλεγγύης και θα εκκινήσει η διαδικασία για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Διακινδυνεύουμε μια πρόβλεψη: τους επόμενους μήνες θα επαναληφθεί – πολλές φορές – η ίδια συζήτηση και η πίεση στον υπουργό θα είναι αφόρητη για να εκμαιεύσουν αριθμούς και ποσοστά…

——————-

Ένα σημαντικό εργαλείο της ΔΕΗ

Είναι καθόλου αμελητέο αυτό που κάνει η ΔΕΗ με το νέο ψηφιακό εργαλείο που ονόμασε myEnergyCoach. Είναι μια προσπάθεια να αλλάξει η κουλτούρα του Ελληνα γύρω από την εξοικονόμηση ενέργειας, το ενεργειακό αποτύπωμα του καθενός και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ειδικά σε μια εποχή όπου οι εξελίξεις γύρω από το ενεργειακό είναι ραγδαίες κι όχι πάντα καλές.

Όπως μας ενημέρωση η ΔΕΗ, με το myEnergyCoach που βρίσκεται στην ιστοσελίδα dei.gr οι καταναλωτές μπορούν να:

– παρακολουθήσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο νοικοκυριό ή την επιχείρησή τους,

– να μάθουν πώς αυτή επιμερίζεται μεταξύ των ηλεκτρικών συσκευών τους,

– να λάβουν εξατομικευμένες συμβουλές και προτάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους,

– να ανακαλύψουν τα ενεργειακά και οικονομικά οφέλη από την αντικατάσταση των παλαιών συσκευών τους με σύγχρονες, υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Θα υπάρχουν δε και ειδικοί σύμβουλοι που θα ενημερώνουν τους καταναλωτές και θα τους δίνουν βέλτιστες λύσεις γύρω από την κατανάλωση.

Για να δούμε, τι ανταπόκριση θα έχει ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει και νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

———————–

30 εκατ. ευρώ για τη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα; Όχι βέβαια κι αν δεν προσεχθεί η περιφέρεια οι ανισότητες θα διευρυνθούν. Για παράδειγμα η Θεσσαλονίκη χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή, ειδικά σε έργα που θα τη βοηθήσουν να αναπτυχθεί. Και δεν είναι μόνο το… ανέκδοτο με το μετρό, που κάποια στιγμή θα γίνει. Είναι και έργα μικρής κλίμακας αλλά ουσιώδη για την καθημερινότητα. Όπως ενημερώνει ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), εγκρίθηκαν έργα σχεδόν 30 εκατ. για το δήμο Θεσσαλονίκης και άλλα 9 εκατ. για την Καλαμαριά. Εργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Είναι έργα για την ανάπλαση οδών στο κέντρο της πόλης που συνοδεύεται από την εγκατάσταση “έξυπνων” συστημάτων και την υπογειοποίηση κάδων απορριμμάτων.

Αναλυτικότερα, είναι:

1. Κατασκευαστικές εργασίες ανάπλασης

2. Λύσεις καινοτομίας για παρεμβάσεις αστικής αναζωογόνησης με σκοπό την οικονομική ανασυγκρότηση τοπικών εμπορικών οδών σε όλες τις δημοτικές κοινότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης

3. Υπογειοποίηση κάδων

4. Δαπάνες δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας

5. Δαπάνες Αρχαιολογίας

6. Δαπάνες ωρίμανσης μελετών του έργου.

Για τον Δήμο Καλαμαριάς, έγινε δεκτή πρόταση με προτεινόμενο ποσό χρηματοδότησης 9.000.000,00 €. Περιλαμβάνει:

1. Αναπλάσεις πράσινων διαδρομών στον Δήμο Καλαμαριάς

2. Λύσεις καινοτομίας για την ανάδειξη των πράσινων διαδρομών του Δήμου Καλαμαριάς

3. Σύνδεση με δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ

4. Σύνδεση με δίκτυο ΕΥΑΘ-ΥΔΡΕΥΣΗ

5. Δαπάνες αρχαιολογίας

6. Δαπάνες βασικού μελετητή

7. Δαπάνες ωρίμανσης μελετών του υποέργου “Δημιουργία έξι πράσινων περιοχών στο Δήμο Καλαμαριάς”.

Σκοπός είναι η βιοκλιματική αναβάθμιση και η αναβάθμιση του δημόσιου χώρου. Περιλαμβάνει την ανάπλαση 21 οδών/τμημάτων οδών και τον εξοπλισμό με “έξυπνα συστήματα” καθώς και σύνδεση με Δίκτυα Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας.


—————————–

Η καλλιτεχνική πλευρά της ΤτΕ

Αν νομίζετε ότι κεντρική τράπεζα είναι κάτι ανάλγητοι οικονομολόγοι που κάνουν έρευνες και προβλέψεις, είστε γελασμένοι. Δεν είναι μόνο αυτό. Ρίξτε μια ματιά για παράδειγμα στο Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος που αυτή την περίοδο σε συνεργασία με το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης παρουσιάζουν την έκθεση με τίτλο Θαλασσογραφίες. Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, που θα φιλοξενηθεί στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στην Ερμούπολη Σύρου.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα το Σάββατο 16 Ιουλίου 2022, στις 20.00, και θα είναι ανοικτή για το κοινό από την Κυριακή 17 Ιουλίου έως και το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022.

Οι θαλασσογραφίες από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος ανήκουν στις ιδιαίτερες και αντιπροσωπευτικές εκδοχές της πλούσιας εικαστικής απόδοσης του θαλασσινού τοπίου από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τη σύγχρονη εποχή.

Για την έκθεση στην Πινακοθήκη Κυκλάδων επιλέχθηκαν 51 θαλασσογραφίες, με επίκεντρο ποικίλες πτυχές του είδους: τη θάλασσα και το μεγαλείο της φύσης, το παράκτιο τοπίο και την ανθρώπινη παρουσία ή δραστηριότητα, τη θάλασσα σε σχέση με ιστορικά γεγονότα και πολεμικές σκηνές, τη ζωή της ελληνικής ναυτοσύνης και των ψαράδων, αλλά και τη ζωτική ευχαρίστηση της θαλασσινής εμπειρίας.

Αφετηρία αποτελούν οι ικανοί θαλασσογράφοι του 19ου αιώνα, όπως οι: Ιωάννης Αλταμούρας, Κωνσταντίνος Βολανάκης, Αιμίλιος Προσαλέντης, Βασίλειος Χατζής, με γόνιμο ενδιαφέρον στους παραδοσιακούς τύπους στις απεικονίσεις τόπων και γεγονότων. Βαδίζοντας στον 20ό και αργότερα στον 21ο αιώνα, δημιουργοί, όπως οι: Σοφία Λαζαρίδου, Περικλής Βυζάντιος, Δημήτριος Γαλάνης, Κωνσταντίνος Μαλέας, Μιχαήλ Αξελός, Αλέξανδρος Κορογιαννάκης, Πάρις Πρέκας, Θανάσης Μακρής, Σωτήρης Σόρογκας, στρέφονται κάθε φορά προς μια διαφορετική πρόσληψη και καταγραφή της ατμόσφαιρας της ελληνικής θάλασσας και των ευμετάβλητων στοιχείων της.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories