Το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των 2ετών και 10ετών αμερικανικών ομολόγων συρρικνώθηκε μεν αλλά παραμένει ανεστραμμένο, καθώς οι μετοχές έκαναν βουτιά και οι traders στάθμισαν την πιθανότητα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της και όχι κατά 100 μονάδες βάσης.

«Παρόλο που η χρηματιστηριακή αγορά κάνει ράλι, δεν είναι όλα ρόδινα σήμερα», εξηγεί ο επικεφαλής επενδύσεων στην Bleakley Advisory Group, Πήτερ Μπρούκβαρ. «Υπάρχουν ακόμη προφανείς ανησυχίες όσον αφορά την ανάπτυξη, όπως μετράται κοιτάζοντας το spread 2ετούς-10ετούς, το οποίο φυσικά αντιστράφηκε αυτή την εβδομάδα».

Διαβάστε επίσης: Κεντρικές Τράπεζες: Καυτός Ιούλιος για τα επιτόκια

Η απόδοση των 2 ετών ομολόγων, η οποία είναι πιο ευαίσθητη στις αλλαγές της νομισματικής πολιτικής, μειώθηκε τελευταία σχεδόν 4 μονάδες βάσης στο 3,11%. Η απόδοση του 10ετούς  ομολόγου μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 2,919%.

Το μέλος της Federal Reserve Κρίστοφερ Γουόλερ δήλωσε την Πέμπτη ότι στηρίζει αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 26-27 Ιουλίου. Ωστόσο, δήλωσε ότι παρακολουθεί τα δεδομένα και ότι είναι ανοιχτός σε μια μεγαλύτερη κίνηση, αν θεωρήσει ότι είναι απαραίτητη.

‘Ολο και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι  μια αύξηση 100 μονάδων βάσης θα μπορούσε να είναι στο τραπέζι, αφού ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται περισσότερο από το αναμενόμενο.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: ‘Εκρηξη πληθωρισμού και στο βάθος ύφεση

Οι επενδυτές μελέτησαν τις πρόσφατες ανακοινώσεις τραπεζικών κερδών, που δημοσιοποιήθηκαν  μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν την Πέμπτη η JPMorgan Chase και η Morgan Stanley. Η Wells Fargo δημοσίευσε μικτά αποτελέσματα, ενώ η Citigroup ανέβηκε μετά την υπερκάλυψη των προσδοκιών για τα κέρδη.

Στο μέτωπο της οικονομίας, κατά 1% αυξήθηκαν οι πωλήσεις τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, πιο πάνω από το 0,9% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι και μετά την υποχώρηση κατά 0,9% τον Μάιο

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές