Το… αυτί στη Γερμανία τραβάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιώντας το Βερολίνο πως θα πρέπει να… ξανασκεφτεί τα σχέδια του για επαναφορά του λεγόμενου «φρένου του χρέους» από την επόμενη χρονιά, καθώς η ενεργειακή κρίση και ο κίνδυνος διακοπής των ενεργειακών ροών από τη Ρωσία μπορεί να «σπρώξει» την κυριότερη ευρωπαϊκή οικονομία σε ύφεση. Στην αξιολόγηση του δε, προχωρά σε σημαντική, επί τα χείρω, αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για την πορεία της γερμανικής οικονομίας.

Η αβεβαιότητα βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, επισημαίνει το ΔΝΤ, κάνοντας λόγο για καθοδικά ρίσκα που μπορεί να επηρεάσουν τόσο τις προβλέψεις για τα επίπεδα ανάπτυξης όσο και τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό. Μάλιστα, για το λόγο αυτό στην αξιολόγηση του για την γερμανική οικονομία προχωρά σε σημαντική, επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για την πορεία της φέτος και την επόμενη χρονιά.

Διαβάστε επίσης: Όλο το σχέδιο της Κομισιόν για τη χρήση του φυσικού αερίου 

Πτωτική αναθεώρηση 

Συγκεκριμένα, προβλέπει πλέον πως οι ρυθμοί ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας θα κυμανθούν στο 1,2% φέτος και μόλις στο 0,8% το 2023, σε σχέση με το 2,9% που ήταν το 2021. Η προηγούμενη πρόβλεψη του Ταμείου, τον περασμένο Απρίλιο, ήταν πως το γερμανικό ΑΕΠ θα κινηθεί στο 2,1% φέτος και στο 2,7% το 2023.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό εκτιμάται πως ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 7,7% φέτος και θα κατέβει στο 4,8% το 2023, ξεπερνώντας έτσι κατά πολύ τις προηγούμενες προβλέψεις των αναλυτών του Ταμείου. Μάλιστα, προειδοποιεί πως ο ρυθμός ανάπτυξης των καταναλωτικών τιμών θα αυξηθεί επιπλέον κατά 2%, αν η Μόσχα κλείσει τελείως τις στρόφιγγες.

Η ρωσική απειλή 

«Η μεγαλύτερη απειλή είναι μια επίμονη διακοπή των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, που θα προκαλούσε τεράστια μείωση στην οικονομική δραστηριότητα της Γερμανίας και αυξήσεις στον πληθωρισμό» τονίζει το Ταμείο, υπενθυμίζοντας πως ο συνεχιζόμενος πόλεμος και μια αναζωπύρωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού θα ενισχύσει περαιτέρω και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Αν και η Μόσχα έχει αφήσει να εννοηθεί πως η ροή από τον Nord Stream 1 θα ξεκινήσει και πάλι από την Πέμπτη, ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε δηλώσεις του απείλησε ευθέως με νέες διαταραχές και μειωμένη ροή του φυσικού αερίου, αν δεν βρεθεί λύση με τον ανεφοδιασμό σε εξοπλισμό και ανταλλακτικά για τον αγωγό που «κολλάνε» στις διεθνείς κυρώσεις.

Το ΔΝΤ επανέλαβε σήμερα πως υπάρχει «υψηλό ρίσκο η ρωσική παροχή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία να διακοπεί απότομα», γεγονός που θα έχει αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες. Μια τέτοια διαταραχή θα… εξαϋλώσει έως και 3% του γερμανικού ΑΕΠ και θα οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση την επόμενη χρονιά, προειδοποιεί το Ταμείο.

Στην περίπτωση αυτή οι γερμανικές αρχές θα βρεθούν αντιμέτωπες με έντονη πίεση για νέα μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, όπως με τη διεύρυνση του προγράμματος αναστολών και νέες επιδοτήσεις.

Το φρένο του χρέους 

Το κόστος των επιπλέον αυτών μέτρων θα είναι βαρύ, κάτι που σημαίνει πως το Βερολίνο θα πρέπει να ξανασκεφτεί την πρόθεση του για επιστροφή στη δημοσιονομική ορθότητα και μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κοντά στα μηδενικά επίπεδα από την επόμενη χρονιά.

Θυμίζουμε πως η επαναφορά του «φρένου του χρέους» από το 2023 έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη δημιουργία της νέας κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον Όλαφ Φολτς, μετά από απαίτηση των Φιλελευθέρων Μάλιστα, ο αρχηγός τους και υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, έχει έκτοτε επαναλάβει τη δέσμευση της κυβέρνησης στην επαναφορά του επίμαχου συνταγματικού κανόνα, η εφαρμογή του οποίου είχε «παγώσει» προσωρινά λόγω της πανδημίας.

«Σε ένα σοβαρό καθοδικό σενάριο, η αναβολή της επανα-ενεργοποίησης του κανόνα του φρένου του χρέους κατά ένα χρόνο μπορεί να χρειαστεί για να διασφαλίσει πως η δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει επαρκώς υποστηρικτική» αναφέρει κατά την έκθεση του το Ταμείο.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε προσεκτικά στην αξιολόγηση του ΔΝΤ, υποστηρίζοντας πως θα μελετήσει την έκθεση και θα σταθμίσει τις προτάσεις του. Όμως, ο ίδιος ο Λίντνερ δεν φαίνεται πρόθυμος να κάνει πίσω στο ζήτημα του φρένου του χρέους. «Ακριβώς επειδή έχουμε τόσο υψηλό πληθωρισμό, πρέπει να συμμορφωθούμε με το φρένο του χρέους» τόνισε, μιλώντας στο NTV, εξηγώντας πως το γερμανικό κράτος δεν έχει την πολυτέλεια να επιβαρυνθεί με επιπλέον βάρη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή