Προϋπολογισμός… έλα μου ντε

Γράφουν και σβήνουν μέτρα στήριξης στο υπουργείο Οικονομικών υπό το κλίμα της τεράστιας αβεβαιότητας που επικρατεί στο διεθνές μέτωπο των τιμών ενέργειας. Ενδεικτικό της ρευστής κατάστασης είναι οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη (Σκαι 100,3) ο οποίος, ερωτηθείς με ποια παραδοχή θα καταρτιστεί το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2023, απάντησε «έλα μου ντε».

Πρόσθεσε ότι θα καταρτιστεί ένας συντηρητικός προϋπολογισμός και η κυβέρνηση θα προχωρά βήμα – βήμα εξαιτίας της αβεβαιότητας που υπάρχει καθώς κάθε μέρα οι τιμές στην ενέργεια είναι διαφορετικές. Σχετικά με τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, τόνισε ότι μέχρι τελευταία στιγμή θα συμπληρώνονται, λόγω της ρευστής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά ενέργειας.

Τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη τριών μέτρων για την υποκατάσταση του φυσικού αερίου που έχει «τρελές τιμές» με άλλα καύσιμα, για την εξοικονόμηση ενέργειας και για την προστασία των πιο ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι μέχρι την παραμονή της ομιλίας του Κ. Μητσοτάκη, θα μετράνε εκατομμύρια στην κυβέρνηση και θα φτιάχνουν σενάρια και σχέδια για να στηρίξουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Κι ότι είναι τέτοια η αβεβαιότητα εξαιτίας των καθημερινών ανατροπών στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, που ούτε ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να καταρτιστεί.

«Ηλεκτροσόκ» στο εμπόριο ενόψει δύσκολου χειμώνα

Η δραματική αύξηση των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα απειλεί τη βιωσιμότητα ακόμη και των επιχειρήσεων που δεν θεωρούνται έντασης ενέργειας, όπως τα εμπορικά καταστήματα.

Για 7 στις 10 επιχειρήσεις (ποσοστό 67%) η αύξηση του λειτουργικού κόστους κατά το τελευταίο εξάμηνο (από το Μάρτιο του 2022 και έπειτα) κυμάνθηκε μεταξύ 11% και 40%, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ.

Η συγκεκριμένη επιβάρυνση σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα υπογραμμίζει το μέγεθος του προβλήματος λόγω των ανατιμήσεων, παρά τα κρατικά μέτρα ελάφρυνσης και πριν την έλευση του ενεργοβόρου χειμώνα, ενώ την ίδια στιγμή θέτει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα των ίδιων των επιχειρήσεων, επισημαίνεται από τους εμπόρους.

Ως εκ τούτου, αναδεικνύεται η ανάγκη ενεργειακής θωράκισης και διατήρησης των πολιτικών στήριξης μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων.

Η ενεργειακή κρίση όμως χτυπά και στις τιμές των προϊόντων με αρνητικά αποτελέσματα στην καταναλωτική ζήτηση.

Για το 80% των επιχειρήσεων οι τιμές των εμπορευμάτων αυξήθηκαν από 6% έως 30% από το Μάρτιο του 2022 και έπειτα. Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι επιχειρήσεις οι οποίες στην έρευνα των χειμερινών εκπτώσεων του 2022 (Μάρτιος 2022) δήλωσαν πως αγοράζουν στις ίδιες τιμές τα εμπορεύματα από τους προμηθευτές ανέρχονταν στο 19% έναντι 2% μετά μόλις έξι μηνών.

Η ενεργειακή κρίση και τα χρέη των επιχειρήσεων

Σταθερά πρώτες είναι οι οφειλές των μικρομεσαίων επιχειρηματιών προς τα ταμεία σε σχέση με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους. Όσοι χρωστούν στα ταμεία είναι αναλογικά περισσότεροι στον κλάδο του εμπορίου και όσοι έχουν ετήσιο τζίρο κάτω των 50.000 ευρώ, κάτι το οποίο δείχνει τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα.

Όπως έδειξε σχετική μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ, τα μεγαλύτερα ποσοστά όσων δηλώνουν ότι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον τέως ΟΑΕΕ σημειώνονται στον κλάδο του εμπορίου (19,7%), έπειτα στις υπηρεσίες (19,1%) και τέλος στη μεταποίηση (17,6%).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα χρέη προς τον τέως ΟΑΕΕ κατέχουν την…πρωτιά για τρίτο συνεχόμενο εξάμηνο, καθώς αυτή η τάση καταγράφηκε και τα δύο εξάμηνα του 2021, αλλά και το πρώτο φετινό. Συνεπώς, δεν έχει «μετρήσει» η ενεργειακή κρίση στο σύνολό της.

Όμως, στην επόμενη θέση βρίσκονται οι «λογαριασμοί ενέργειας» και μάλιστα μειώνουν την απόσταση. Σημεία των καιρών…

Τα «επιτεύγματα» του Κ. Καραμανλή

Εχουν περάσει μέρες από την «ηχηρή» παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, για τις υποκλοπές. Μια παρέμβαση που έκαναν σημαία στον ΣΥΡΙΖΑ για να χτυπήσουν την κυβέρνηση, αλλά που ουσιαστικά είναι του στυλ «να ’χαμε, να λέγαμε».

Σε πολιτικό επίπεδο, ας το λύσουν στη Νέα Δημοκρατία, όμως, σε οικονομικό καλό είναι να μην ξεχνάμε. Να μην τρώμε λωτούς, ειδικά όσοι έζησαν τη διακυβέρνηση 2004-2009 και ξέρουν και λίγα οικονομικά.

Κι επειδή αυτοκριτική δεν είχε γίνει ούτε και τότε, ας θυμηθούμε τι έκανε στην οικονομία εκείνη η διακυβέρνηση.

Οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης το 2004 ήταν στο 45,9% του ΑΕΠ. Ξέρετε πόσο είχαν φτάσει το 2009; Στο… 53,8% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό της Μεταπολίτευσης.

Τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης το 2004 ήταν στο 38,4% του ΑΕΠ και ο κ. Καραμανλής παρέδωσε ποσοστό 38%.

Το χρέος, που το 2004 ήταν 99,8% του ΑΕΠ και σε δισεκατομμύρια ήταν στα 183,2 δις, το 2009 ανέβηκε στο 129,7% του ΑΕΠ και στα 299,7 δις, δηλαδή περίπου 116 δις περισσότερα.

Το έλλειμμα, για το οποίο πολύς λόγος έχει γίνει, το 2004 ήταν στο 7,6% και το 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή το παρέδωσε στο 15,5%.

Για να μην πούμε για τις χιλιάδες αθρόες προσλήψεις στο Δημόσιο που εκτόξευσαν τις αμοιβές από τα 18,6 δις το 2003 σε 29,4 δις το 2009.

Αυτά τα ολίγα νούμερα, γιατί οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια. Και για να μπορούμε να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση.

Ελληνικό δώρο το… Cyprus Air Force 1

Το δικό της κυβερνητικό αεροσκάφος έχει από χθες η Κύπρος μετά τη δωρεά ένος Embraer EMB-135 από την ελληνική κυβέρνηση προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σημειώνεται πως η Αθήνα είχε παραλάβει πριν από λίγο καιρό κυβερνητικό αεροσκάφος τύπου Falcon δωρεάν από τη γαλλική αεροπορική εταιρία Dassault, που μεταξύ άλλων κατασκευάζει και τα μαχητικά Rafale, στο πλαίσιο υποχρέωσής της σε Αντισταθμιστικά Ωφελήματα.

Αυτό το «δώρο» της Αθήνας προς τη Λευκωσία αναμένεται να συνεισφέρει στις ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει πως «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ο πρόεδρος της Κύπρου να μπορεί να ταξιδεύει με ένα αεροπλάνο, το οποίο έχει πάνω το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Κυπριακή και την Ευρωπαϊκή σημαία. Είναι κι αυτό μία ένδειξη κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτή τη γενναιόδωρη συνεισφορά», σημειώνοντας πως η Κύπρος είναι μια απομονωμένη νήσος και δεν έχει τη συνδεσιμότητα που έχει η Ελλάδα. «Ήταν ένα πρόβλημα για τον εκάστοτε πρόεδρο και γενικότερα για την κυβέρνηση κι αυτή η σημαντική δωρεά της ελληνικής κυβέρνησης, δίνει άλλες διαστάσεις και στο χρόνο του προέδρου ή κάποιων υπουργών ή ακόμα και σε έκτακτες ανάγκες για ανθρωπιστικούς λόγους», πρόσθεσε.

Ποιος κοροϊδεύει ποιον με το κάπνισμα

Διαβάζουμε την εξής ανακοίνωση: Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε συνεργασία με στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας,  το διάστημα 1-31.8.2022 διενήργησε ελέγχους σε 90 επιχειρήσεις στην Αττική με αντικείμενο την τήρηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Διαπιστώθηκαν 9 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 3.700€.

Συγκεκριμένα:

Στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης επιβλήθηκαν:

ένα (1) πρόστιμο ύψους 500€ σε υπεύθυνο διαχείρισης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη τήρηση Βιβλίου Αναφοράς Καπνίσματος

ένα (1) πρόστιμο ύψους 500€ σε υπεύθυνο διαχείρισης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για την ύπαρξη σταχτοδοχείων στον εσωτερικό του χώρο

Στον Δήμο Νέας Ιωνίας επιβλήθηκαν:

τρία (3) πρόστιμα ύψους 1.500€ σε υπεύθυνους διαχείρισης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη τήρηση Βιβλίου Αναφοράς Καπνίσματος

Στον Δήμο Ηλιούπολης επιβλήθηκαν:

δύο (2) πρόστιμα ύψους 200€ σε καπνιστές εντός εσωτερικού χώρου (2x100€) και ένα (1) πρόστιμο ύψους 500€ στον υπεύθυνο διαχείρισης του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για την ανοχή σε καπνιστές

ένα (1) πρόστιμο ύψους 500€ σε υπεύθυνο διαχείρισης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για τη μη τήρηση Βιβλίου Αναφοράς Καπνίσματος

Δηλαδή κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας και σπαταλάμε πόρους για μια νομοθεσία που έχει πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων. Μόνο άμα είσαι… άτυχος μπορεί να φας πρόστιμο.

Ολη η Ελλάδα γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τον αντικαπνιστικό νόμο. Στα περισσότερα καταστήματα το κάπνισμα… πάει σύννεφο, οι έλεγχοι είναι ελάχιστοι, οι πολίτες έχουν «εθιστεί» στην ατιμωρησία και οι καταστηματάρχες κάνουν τα στραβά μάτια.

Γιατί εδώ ισχύει αυτό που λέμε πάντα: Νόμοι υπάρχουν στην Ελλάδα, κάποιοι που θα τους εφαρμόζουν χωρίς καμιά παρέκκλιση δεν υπάρχουν. Και δυστυχώς «εκπαιδεύουμε» τους πολίτες στην ατιμωρησία, στην απουσία σεβασμού στους νόμους, ειδικά τώρα που βρήκαμε αφορμή και με τον κοροναϊό.

Πετροδολάρια στο στρατόπεδο;

Από τις ανακοινώσεις των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης, που καταθέτουν σειρά αιτημάτων προς τον πρωθυπουργός ενόψει ΔΕΘ, μαθαίνουμε καλές ειδησούλες.

Όπως π.χ. ότι ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν, έχει ενδιαφερθεί για να γίνει η Ελλάδα πύλη της Ευρώπης για τα προϊόντα της χώρας του. Κι αυτό θα μπορούσε να είναι το έναυσμα για τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη.

Το ζήτησε ο πρόεδρο του ΣΕΒΕ, Σ. Διαμαντίδης στη συνάντηση που είχε με τον Κ. Μητσοτάκη, καταθέτοντας την εξής πρόταση των παραγωγικών φορέων της πόλης. Να να δημιουργηθεί Logistic Center στην πόλη. Όπως ανέφερε η δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης πληροί όλα τα κριτήρια και συνιστά την πλέον κατάλληλη τοποθεσία για να δημιουργηθεί το εμπορευματικό κέντρο, αν προκριθεί η εν λόγω πρόταση, με προτεραιότητα στο στρατόπεδο Γκόνου, το οποίο αποτελεί, με την εξεύρεση κατάλληλης λύσης σε συνάρτηση και με τη εν εξελίξει διαγωνιστική διαδικασία από το ΤΑΙΠΕΔ, ήδη ενδεδειγμένο χώρο για την εγκατάσταση του business hub. Μάλιστα τόνισε πως, δεδομένου ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ, θα πρέπει να προταθεί και στους εκπροσώπους των ΗΑΕ να συμμετέχουν στο Logistic Center. Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη πως η πρόταση θα πρέπει να συζητηθεί με τον Υπουργό Οικονομικών των Η.Α.Ε., ο οποίος θα παραστεί στη φετινή ΔΕΘ και να εξειδικευθεί περαιτέρω για να προχωρήσει, ενώ για περισσότερα παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του στα εγκαίνια της 86ης ΔΕΘ.

Να θυμίσουμε πως το στρατόπεδο Γκόνου έχει έκταση 672 στρεμμάτα και βρίσκεται σε προνομιακό σημείο, 8 χλμ. από το λιμάνι Θεσσαλονίκης, 5,5 χλμ. από τη ΒΙΠΕ Σίνδου.

Η αξιοποίησή του από τη ΓΑΙΑΟΣΕ είναι στους βασικούς στόχους της διοίκησης με τον σχεδιασμό να προβλέπει ότι οι βασικές χρήσεις θα περιλαμβάνουν τον τομέα logistics και της μεταποίησης υπό καθεστώς ελεύθερης ζώνης εμπορίου. Μια επένδυση που θα μπορούσε να φτάσει από 120 έως 240 εκατ. ευρώ. Λέτε να δούμε εδώ… πετροδολάρια από τα Εμιράτα;

Χάνονται ροδάκινο, μήλο, αχλάδι

Πριν από μερικές εβδομάδες βλέπαμε εικόνες με παραγωγούς στο Αμύνταιο και σε άλλες περιοχές, να πετούν τα ροδάκινα γιατί δεν μπορούν να τα διαθέσουν. Δεν μπορεί να απορροφήσει η αγορά την παραγωγή τους.

Κάτι οι χαλαζοπτώσεις που προκάλεσαν ζημιά, κάτι κάποιες αγορές του εξωτερικού που «έκλεισαν» ξαφνικά, κάτι η χαμηλή τιμή για τα αγροτικά προϊόντα, και οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση.

Μαθαίνουμε τώρα, μετά από ερώτηση του βουλευτή, Μ. Χαρακόπουλου, ότι πρόβλημα αντιμετωπίζουν κι άλλα φρούτα. Όπως αναφέρει σε ερώτησή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Γεωργαντά, οι αγρότες, που καλλιεργούν οπωροφόρα στο νομό Λάρισας, κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τον αντίκτυπο που έχει στην επιβίωσή τους η προβληματική διάθεση και οι χαμηλές τιμές των προϊόντων τους και για τούτο απαιτείται η κρατική παρέμβαση με συγκεκριμένες ενισχυτικές ενέργειες».

Τα προβλήματα αφορούν στους παραγωγούς μήλου, ροδακίνου και αχλαδιού και οι παραγωγοί διαμαρτύρονται έντονα, καθώς η παραγωγή τους δεν μπορεί να απορροφηθεί από το εγχώριο εμπόριο και, όταν απορροφάται, οι τιμές στον παραγωγό είναι χαμηλές, ενώ ζέον είναι το πρόβλημα που έχει ενσκήψει με την αδυναμία εξαγωγών στην Αίγυπτο, ξεκινώντας από την ποικιλία Gala. Η ανησυχία των μηλοπαραγωγών για επέκταση του προβλήματος και στις υπόλοιπες ποικιλίες είναι έντονη και συνεπώς ζητούν την αρωγή της πολιτείας.

Για το αχλάδι, ο κύριος όγκος παραγωγής του οποίου εστιάζεται στον δήμο Τυρνάβου με βασική την ποικιλία Κρυστάλλι, επίσης υπήρξαν εμπόδια στην απορρόφησή του από το εμπόριο.

Οι δε ροδακινοπαραγωγοί θέτουν ως ζήτημα την προβληματική απορρόφηση στο βιομηχανικό ροδάκινο, καθώς οι παραδόσεις του προϊόντος στα σημεία συγκέντρωσης δεν ήταν ομαλές. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα τμήμα της παραγωγής να καταστεί ακατάλληλο για παράδοση, παραμένοντας στα δένδρα, και κατά συνέπεια οι αγρότες μιλούν για απώλεια εσόδων, χωρίς δική τους ευθύνη τους.

Κάλεσμα για το Καϊμακτσαλάν

Στη διενέργεια Ανοικτού Διαγωνισμού για την εκμίσθωση του Σαλέ στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα -Καϊμακτσαλάν προχωρά η ΕΤΑΔ. Σύμφωνα με τον Μικρο-οικονομικό των «Νέων», ο διαγωνισμός αφορά την εκμίσθωση των στεγασμένων χώρων του κεντρικού κτιρίου (chalet) στην είσοδο του χιονοδρομικού κέντρου και του αναψυκτηρίου στη θέση Σαραντόβρυση. Το κεντρικό σαλέ είναι ένα τριώροφο κτίσμα, στο ισόγειο και τον α’ όροφο του οποίου λειτουργεί κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (αναψυκτήριο και χώρος μαζικής εστίασης), ενώ στον β’ όροφο στεγάζονται βοηθητικές χρήσεις, κυρίως διανυκτέρευση προσωπικού. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι η εγγραφή του ενδιαφερομένου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ προθεσμία και τόπος υποβολής του Φακέλου Δικαιολογητικών του διαγωνισμού ορίζεται η Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories