Μία συνεδρίαση, η χθεσινή, ήταν αρκετή για να κλείσει η Wall Street την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από τον περασμένο Ιούνιο, με τη σημερινή άνοδο του Nasdaq, να «υπόσχεται» ότι ενδεχομένως τα χαμηλά της τρέχουσας bear market να τα έχουμε δει. Ο S&P 500 πλέον ανακάμπτει πάνω από 14% από τα πρόσφατα χαμηλά του.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,10% στις 33.748 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,92% στις 3.992 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε κατά 1,88% στις 11.323 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Μικτά πρόσημα – Αδύναμος ο FTSE 100

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow σημείωσε άνοδο 4,1%, ενώ ο S&P και ο Nasdaq ενισχύθηκαν κατά 5,9% και 8,1% αντίστοιχα. Θετικά έχουν γυρίσει στο μήνα και οι τρεις δείκτες.  Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σημείωσαν βουτιά την Πέμπτη, λόγω του καλύτερου του αναμενομένου πληθωρισμού, και συνέχισαν να υποχωρούν και σήμερα. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,82% σήμερα, αφού έκλεισε την περασμένη εβδομάδα στο 4,16%.

Ναι μεν… αλλά

«Επικρατεί ευφορία στις αγορές σε όλο το φάσμα μετά τον καλύτερο του αναμενομένου δείκτη τιμών καταναλωτή. Βέβαια, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν υποδηλώνει ότι έχει εκριζωθεί από την ευρύτερη οικονομία», σχολίασε ο Quincy Krosby, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial. «Και δεν υποδηλώνει ότι το έργο της Fed για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών έχει ολοκληρωθεί».

Στο ίδιο μήκος και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία τόνισε για ακόμη μία φορά ότι η μεγαλύτερη και άμεση πρόκληση για τις κεντρικές τράπεζες τόσο στις προηγμένες όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς είναι να μειώσουν τον πληθωρισμό. «Βλέπουμε τις κεντρικές τράπεζες να συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική για να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα των τιμών.

Αν και υπάρχει σε γενικές γραμμές συμφωνία μεταξύ των κεντρικών τραπεζών ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να διατηρήσει αυτή την πορεία, οι προκλήσεις σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του κύκλου νομισματικής σύσφιξης παραμένουν ανοιχτές», είπε στο 23ο Ετήσιο Ερευνητικό Συνέδριο Jacques Polak, που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Emmanuel Cau της Barclays, «από την άποψη της αγοράς μετοχών, εφόσον η απειλή πολύ υψηλότερων επιτοκίων από τη Federal Reserve έχει απομακρυνθεί, απομακρύνεται και μια σημαντική αντιξοότητα».

«Η χθεσινή άνοδος ήταν αξιοσημείωτη και ιστορικά σημαντική, αλλά είναι μια μέρα. Και δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε πάρα πολλά στο γενικό πλαίσιο, όταν εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε μια ασταθή περίοδο εντός μιας πτωτικής τάσης και ενός δύσκολου μακροοικονομικού περιβάλλοντος», δήλωσε ο Bill Merz της U.S. Bank Wealth Management.

Ο κρίσιμος δείκτης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν

Στα μάκρο της ημέρας, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο 2022 υποχώρησε το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο 2022, καθώς οι Αμερικανοί βρίσκονται ενώπιον του συνεχιζόμενου πληθωρισμού και της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών. Ειδικότερα, ο δείκτης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για τις προοπτικές των καταναλωτών μειώθηκε στο 54,7 τον Νοέμβριο από 59,9 τον Οκτώβριο 2022. Οι αναλυτές περίμεναν να διαμορφωθεί στο 59,5, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Οι ετήσιες προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξήθηκαν στο 5,1%, την υψηλότερη τιμή από τον Ιούλιο, ενώ οι πενταετείς προοπτικές αυξήθηκαν στο 3%, την υψηλότερη τιμή από τον Ιούνιο.

Ο δείκτης μελλοντικών προσδοκιών παρουσίασε επίσης απότομη πτώση για τις εξαμηνιαίες προοπτικές, υποχωρώντας στο 52,7 από 56,2 τον Οκτώβριο. Οι τρέχουσες συνθήκες μειώθηκαν κατά 11,9%, στο 57,8 από 65,6, και ο εν λόγω υποδείκτης είναι μειωμένος κατά 21,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Η έρευνα έρχεται την επομένη της ανακοίνωσης της Στατιστικής Υπηρεσίας Εργασίας ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4% τον Οκτώβριο, κάτω από την εκτίμηση του Dow Jones για 0,6%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]