Σε υψηλά έξι μηνών έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς έλαβαν σημαντική ώθηση από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ότι πιθανόν να υπάρξει μείωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων.

Διαβάστε επίσης: Στουρνάρας στη Handelsblatt: Θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,76%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να κερδίζει 3%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,19% στις 7.558 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,65% στις 14.490 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,23% στις 6.753 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Δυσκολεύουν περισσότερο οι αποφάσεις από εδώ και πέρα

Fed και πληθωρισμός λειτούργησαν θετικά

“Είναι λογικό να μετριάσουμε τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων μας, καθώς πλησιάζουμε το επίπεδο συγκράτησης που θα είναι επαρκές για να μειωθεί ο πληθωρισμός”, δήλωσε ο Πάουελ σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσιγκτον, δίνοντας ώθηση στη Wall Street, αλλά και στήριξη στις υπόλοιπες αγορές του πλανήτη.

Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές αγορές αποτυπώνουν την ικανοποίησή τους μετά και τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό από την ευρωζώνη τον Νοέμβριο. Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος μειώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Νοέμβριο, τροφοδοτώντας τις ελπίδες της αγοράς ότι η αύξηση των τιμών σε όλο το μπλοκ έχει κορυφωθεί και ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων της τον επόμενο μήνα.

Οι μετοχές

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές του βρετανικού διαδικτυακού πωλητή Ocado ενισχύθηκαν πάνω από 8%, ενώ άνω του 6% ήταν και τα κέρδη της γερμανικής Hellofresh. Στον αντίποδα, η βελγική βιοφαρμακευτική εταιρεία UCB υποχώρησε περισσότερο από 5% μετά τη μείωση της τιμής-στόχου της JPMorgan για τη μετοχή της.

Mάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις της Γερμανίας συρρικνώθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση και κατά 2,8% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, πολύ κάτω από την πρόβλεψη του Reuters για ετήσια μείωση 2,8% και μηνιαία 0,6%.

Στη Βρετανία, ο δείκτης PMI της S&P Global/CIPS για τη μεταποίηση αυξήθηκε στο 46,5 τον Νοέμβριο από το χαμηλό επίπεδο των δυόμισι ετών του 46,2 τον Οκτώβριο, παραμένοντας αρκετά κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση. Η S&P Global δήλωσε ότι η αδύναμη ζήτηση, η μείωση των εξαγωγικών πωλήσεων, οι υψηλές τιμές ενέργειας και οι ελλείψεις εξαρτημάτων επιβάρυναν σημαντικά τον κλάδο.

“Οι προοπτικές του κλάδου επίσης επιδεινώθηκαν, καθώς η εμπιστοσύνη των κατασκευαστών υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020”, δήλωσε ο Rob Dobson, διευθυντής της S&P Global Market Intelligence. “Το αδύναμο κλίμα και η μείωση των προσλήψεων οδήγησαν σε απώλειες θέσεων εργασίας, σε περιορισμό της αγοραστικής δραστηριότητας και σε συσσώρευση αποθεμάτων τελικών προϊόντων που πιθανόν να αποτελέσουν περαιτέρω φρένο στην παραγωγή κατά τους επόμενους μήνες”.

Στην Ευρωζώνη, ο δείκτης PMI της S&P Global για τη μεταποίηση αυξήθηκε στο 47,1 τον Νοέμβριο από 46,4 τον Οκτώβριο, ελαφρώς χαμηλότερα από την προκαταρκτική μέτρηση του 47,3. “Σε αυτά τα επίπεδα η έρευνα είναι ενδεικτική ενός αξιοσημείωτου ετήσιου ρυθμού συρρίκνωσης της τάξης του 4% περίπου”, αναφέρεται στην έκθεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια