Προς πώληση βγαίνει το ακίνητο που είχε μετατραπεί στο δημοφιλή πολυχώρο ψυχαγωγίας «Μύλος» στη Θεσσαλονίκη, γράφοντας τη δική του ξεχωριστή ιστορία για 35 χρόνια.

Η ιστορία του χώρου όμως είναι πολύ μεγαλύτερη, έναν αιώνα περίπου πίσω, λίγο μετά την Μικρασιτική Καταστροφή, τότε που ο χώρος μύριζε αλέυρι και «έδινε ψωμί» σε πολλές οικογένειες της πανέμορφης Θεσσαλονίκης.

Trade Estates: Στο Χαλάνδρι το 8ο Εμπορικό Πάρκο της εταιρείας

Ο πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαΐου 2023, στις 10 το πρωί, με τιμή εκκίνησης τις 990.000 ευρώ.

Ως εγγυοδοσία την οποία πρέπει να καταθέσει ο πλειοδότης που επιθυμεί να συμμετάσχει στον πλειστηριασμό, ορίζεται το 30% της τιμής της πρώτης προσφοράς, ήτοι το ποσό των 297.000 ευρώ, σύμφωνα με το thespress.gr.

Το  δημοφιλές συγκρότημα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, καφέ, εστιατόρια, γκαλερί,συναυλιακούς χώρους και αίθουσες αναψυχής.

Σχεδόν ένα αιώνα λειτουργίας, αλλάζοντας μορφές μέσα στον χρόνο, ο χώρος αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες, καθώς η παλιακή και συνάμα μοντέρνα εικόνα του σε ταξιδεύει στο παρελθόν,μυρίζεις τον χρόνο και συνάμα γίνεσαι ένα με αυτό.

Αλευρόμυλος

Για περίπου μισό αιώνα υπήρξε μεγάλη βιομηχανία αλευριού, με την επωνυμία Αλτιναλμάζης – Χατζηγιαννάκης» και ιδρυτή τον Γεώργιο Χατζηγιαννάκη, πρόσφυγα από την Ανατολική Θράκη που μετοίκησε στην Θεσσαλονίκη το 1924, μετά τη μικρασιατική καταστροφή.

Το εργοστάσιο κατασκευάστηκε στην τοποθεσία Μπεχ Τσινάρ και παρήγαγε 70 τόνους αλεύρι την ημέρα. Ο πανέξυπνος Χατζηγιαννάκης ήξερε που θα έχτιζε την αυτοκρατορία του.

Η τοποθεσία ήταν εύκολα προσβάσιμη τόσο στο λιμάνι όσο και στο σιδηροδρομικό σταθμό. Ενας έμπορος σαν κι αυτόν ήξερε καλά τα μυστικά και τα κόλπα της κερδοφορίας.

Οσο επιτυχημένος όμως και να είναι κάποιος δεν μπορεί να πάει κόντρα στην «μοίρα». Λειτούργησε κανονικά μέχρι την Κατοχή, όπου και καταστράφηκε σε μεγαλο βαθμό από τους Βρετανούς ώστε να μην μπορέσουν να το λειτουργήσουν οι γερμανοί κατακτητές.

Το 1958, μετά τον θάνατο του Χατζηγιαννάκη, περνάει στα χέρια της αλευροβιομηχανίας «ΑΛΛΑΤΙΝΗ», η οποία το λειτούργησε μέχρι το 1987.

Το 1990 πέρασε στα χέρια της εταιρείας «ΜΥΛΟΣ Α.Ε.», η οποία μετέτρεψε τις βιομηχανικές εγαταστάσεις σε πολυθεματικό πολυχώρο.

Αυτή η μετατροπή αποτέλεσε εύνασμα τα μετέπειτα χρόνια για την αλλαγή χρήσης παλαιών κτιρίων, καθώς πρόκειται για το πρώτο βιομηχανικό συγκρότημα στην Ελλάδα που μετατράπηκε σε στέγη πολιτισμού, αλλά και διασκέδασης παράλληλα.

«Ο ΜΥΛΟΣ»

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, μια παρέα απο τη Θεσσαλονίκη εντυπωσιαμένη και μαγεμένη από τον παλιό αλευρόμυλο, δημιούργησε και έστησε εναν πολυχώρο ψυχαγωγίας και πολιτισμού, στο χώρο του παλιού εγκαταλαλειμμένου αλευρόμυλου.

Μόλις λίγα χρόνια μετά, το 1993, η Europa Nostra, ο Οργανισμός για την Προστασία της Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής και Φυσικής Κληρονομιάς απένειμε στον Μύλο τιμητική διάκριση για την μεταμόρφωσή του σε πολιτιστικό κέντρο.

Ενα από τα σημαντικά επιτεύγματα του μύλου ήταν ότι υπήρξε ο μοναδικός ιδιωτικός φορέας που συμπεριλήφθηκε στο φάκελο υποψηφιότητας  για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως Πολιτιστικής  Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 1997.

Η μεγάλη φωτιά

Καταστροφική πυρκαγιά ξέσπασε τον Αυγουστο του 2004, η οποία προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές.

Μεγάλο μέρος των καταστροφών έχει επισκευαστεί, πλην του κεντρικού κτιρίου, όπου λειτουργεί μόνο το ισόγειο.

Οσες καταστροφές όμως και να περάσει, όσες πυρκαγιές και να κάψουν τα ντουβάρια του, πάντα θα πλανάται στον αέρα η μυρωδιά του αλευριού.

Τέσσερα κτίρια του συγκροτήματος έχουν κηρυχθεί ως διατηρητέα, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ας δούμε τους σημαντικότερους χώρους του μύλου, με τον καθένα να έχει την δική του ιστορία:

Η ΑΠΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ

Το Principal Club Theater βρίσκεται στο χώρο της ΑΠΟΘΗΚΗΣ του ΜΥΛΟΥ.

Ανοιχτός σε όλα τα ακούσματα, από Electronica μέχρι Metal, από Post μέχρι Dub, από Soul μέχρι Punk, από Rock μέχρι Ethnic, από Trance μέχρι Rockabilly.

ΜΥΛΟΣ CLUB

Eνας από τους ιστορικότερους συναυλιακούς χώρος της πόλης βρίσκεται εντός του πολυχώρου του ΜΥΛΟΥ. Πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες έχουν περάσει από εκεί, όπως η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, οι Πυξ Λαξ, ο Γιάννης Κότσιρας και πολλοί ακόμη.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ – DA MIMMO

O Chef Domenico Liccheli μετα την περιήγηση του σε διάφορα εστιατόρια ανα την Ελλάδα άνοιξε την δική του trattoria στον Πολυχώρο Μύλο.

H ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ

O υπαίθριος καλοκαιρινός χώρος συναυλιών του Μύλου που έχει φιλοξενήσει  τα μεγαλύτερα ονόματα της Διεθνούςς και εγχώριας μουσικής σκηνής όπως, Pink Martini, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Φίλλιπο Πλιάτσικα, Tuxedo Moon, Gipsy Kings, Κωστή Μαραβέγια, Μίλτο Πασχαλίδη, Παύλο Παυλίδη, Βασίλη Παπακωνσταντίνου και πολλούς άλλους.

ΤΟ CAFE ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ

Χώρος ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς παρέα με ένα απολαυστικό καφεδάκι.

ΞΥΛΟΥΡΓΕΙΟ

Το παραδοσιακό ξυλουργείο του Μύλου θυμίζει κάτι από τις παλαιότερες εποχές.

ΒΑΓΟΝΙ ORIENT EXPRESS

Αυθεντικό βαγόνι του τρένου Orient Express.

Ένα τρένο – θρύλος που ταξίδευε από το Παρίσι στην Κωνσταντινούπολη για περισσότερο από έναν αιώνα, εμπνέοντας συγγραφείς, σκηνοθέτες και έγινε συνώνυμο της πολυτέλειας.

ΡΟΛΟΙ

Ενας άνετος χώρος του Μύλου για καφέ και φαγητό.

ΜΙΚΡΟ ΒΑΓΟΝΙ

Το μικρό «αδερφάκι» του μεγάλου βαγονιού, απλοίκό και συνάμα πανέμορφο, κατασκευασμένο από ξύλο.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΡΩΤΣΟΥ

Χώρος δεξιώσεων, γάμων, βαπτίσεων και πολλών άλλων χαρμόσυνων γεγονότων.

GALLERY

H Gallery του Μύλου, αποτελούμενη απο 3 ξεχωριστούς χώρους, αποτέλεσε σημείο πολιτισμού για την πόλη και φιλοξένησε δεκάδες εκθέσεις.

Γεμάτος ιστορία

Αυτός είναι ο Μύλος της Θεσσαλονίκης, γεμάτος από ιστορία, πολιτισμό και ατέλειωτες ώρες διασκέδασης.

Ενας ακόμη κύκλος του κλείνει σύντομα.

Εις αναμονή για το τι μας επιφυλάσσουν οι επόμενοι ιδιοκτήτες του πολυχώρου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News