Κατά τη σύνοδο ολομέλειάς του την 1η Ιουνίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαίωσε την ψηφοφορία της Επιτροπής Γεωργίας τον περασμένο Απρίλιο σχετικά με την αναθεώρηση των συστημάτων γεωγραφικών ενδείξεων, το οποίο εκφράστηκε με μεγάλη πλειοψηφία (603 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 8 αποχές) υπέρ της ενίσχυσης της πνευματικής προστασίας των οίνων, των οινοπνευματωδών ποτών και των αγροτικών προϊόντων.

Όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ σε ανάρτησή της, οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ της προστασίας των ιδιαιτεροτήτων του αμπελοοινικού τομέα ως μέρος της μεταρρύθμισης της νομοθεσίας και απέρριψαν οποιαδήποτε ανάθεση διαχείρισης αυτών των ευρωπαϊκών σημάτων ποιότητας στο Γραφείο Προστασίας Εμπορικών Σημάτων της ΕΕ (EUIPO). Τάχθηκε επίσης υπέρ της επέκτασης της προστασίας που παρέχεται στις γεωγραφικές ενδείξεις όσον αφορά τη χρήση τους ως προς τα συστατικά και στο Διαδίκτυο.

Copa – Cogeca: Σχέδιο προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων

«Η νομοθεσία για τις ΓΕ είναι ένα θεμελιώδες κεφάλαιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και αυτό αποτελεί τον λόγο που παρακίνησε το Κοινοβούλιο να διατηρήσει τη διαχείρισή του στα χέρια της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να μην πάει στην Αλικάντε και στο EUIPO», δήλωσε η Irène Tolleret

Προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης του κλάδου

Κατά τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οίνων Προέλευσης (EFOW), η υπερψήφιση «δίνει ισχυρή εντολή στους εισηγητές για τις τριμερείς διαπραγματεύσεις», με το Συμβούλιο και την Επιτροπή.

Η Ομοσπονδία και τα μέλη της καλούν επίσης το Συμβούλιο «να υποστηρίξει το «πακέτο οίνου» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος της EFOW, Bernard Farges, δήλωσε: «Εκ μέρους των συναδέλφων μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εισηγητές για την ισχυρή δέσμευσή τους προς τους παραγωγούς οίνων με ΓΕ και ιδιαίτερα τους οινοπαραγωγούς. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη διάρκεια των τριμερών διαλόγων, η οποία θα προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα μας και των αγροτικών μας οικονομιών».

Από την πλευρά της, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής που είναι αρμόδια για τη διαπραγμάτευση της έκθεσης εξ ονόματος της κοινοβουλευτικής ομάδας Renew Europe, Irène Tolleret, υπογραμμίζει επίσης σε δελτίο τύπου ότι «το κείμενο του Κοινοβουλίου εμπλουτίζει το νέο κεφάλαιο βιωσιμότητας που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ενθαρρύνει τους παραγωγούς να υιοθετήσουν πιο φιλόδοξα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά πρότυπα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO