Κυρίαρχος στην ιστορική σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ κατέστη ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, καθώς πλέον το ποσοστό του στην εταιρεία από 45% ανήλθε στο 60%, εξέλιξη που ήδη επέφερε αλλαγές στη διοίκηση της εταιρείας.

Ο γνωστός επιχειρηματίας προχώρησε ήδη στην ανασυγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Σκοπό του είναι να βάλει το… στίγμα του στη νέα εποχή της ΙΟΝ.

Δείτε ΕΔΩ την απόφαση

Ο Μιλτιάδης Τριανταφύλλου είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος στην ΙΟΝ, μετά τη σύσταση σε σώμα του νέου διοικητικού συμβουλίου της σοκολατοβιομηχανίας.

Bespoke: Αποκτά το 60% της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ

Πρόκειται για στέλεχος με σχεδόν 40 χρόνια εμπειρία στον χώρο των FMCG προϊόντων, ο οποίος στη μακρά του πορεία έχει εργαστεί στην Bella Bulgaria συμφερόντων Δημήτρη Βιτζηλάιου, στον Όμιλο Vivartia, στην Kraft Foods, την PepsiCo, ενώ από το 2014-2016 είχε αναλάβει καθήκοντα Management Consulting στην Chipita.

Πριν αναλάβει τη θέση στην ΙΟΝ εργάστηκε για σχεδόν 2,5 χρόνια στην Γρηγόρης ως Deputy Chief Executive Officer.

Οι εκπλήξεις

Ο ίδιος κρατάει τη θέση του αντιπροέδρου της εταιρείας ενώ τα παιδιά τοποθετούνται ως μέλη στην ΙΟΝ.

Η διάρκεια του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΙΟΝ, στο οποίο περιλαμβάνονται δύο από τους γιους του κ. Θεοδωρόπουλου, έχει διάρκεια έως 29/6/2026 και ορίζεται ως εξής:

• Πρόεδρος: Κωνσταντίνα Κωτσιοπούλου

• Αντιπρόεδρος: Σπύρος Θεοδωρόπουλος

• Διευθύνων Σύμβουλος: Μιλτιάδης Τριανταφύλλου

Μέλη

• Κωνσταντίνος Τζαβάρας

• Αντώνης Θεωδωρόπουλος

• Ιωάννης Θεοδωρόπουλος

• Βασίλης Βυτόνιαννης

• Ευστάθιος Λοϊζος

• Μαρία Γεωργάλου

Εθνικός πρωταθλητής

Από τους πλέον επιδραστικούς επιχειρηματίες, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος χτίζει μεθοδικά έναν νέο «εθνικό πρωταθλητή» στον κλάδο των τροφίμων κάτω από την ομπρέλα της Bespoke. Απώτερος στόχος – σε περίπου μια διετία – είναι η εισαγωγή του ισχυρής εταιρείας συμμετοχών στο ΧΑ.

Ηδη η Bespoke στους 15 μήνες επιχειρηματικής της δράσης διαθέτει ένα αξιόλογο χαρτοφυλάκιο, το οποίο μάλλον θα ενισχυθεί περαιτέρω μέχρι να βρεθεί στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Συγκεκριμένα, πέραν της ΙΟΝ, περιλαμβάνει την αλλαντοβιομηχανία Νίκας, τη Wonderplant που δραστηριοποιείται στον χώρο της υδροπονικής καλλιέργειας, τις εταιρείες αλλαντικών Εδεσμα και έτοιμων φαγητών και σαλατών Αμβροσία, την εταιρεία Ελληνικοί Χυμοί (εξαγοράστηκε από κοινού με την EOS Capital του Απόστολου Ταμβακάκη) με δραστηριοποίηση στην παραγωγή PL χυμών και την Chipita Foods με διάφορες συμμετοχές, όπως αυτή της κοινοπραξίας με την Britannia Industries στην Ινδία. Πέραν τούτων, ο πολυσχιδής επιχειρηματίας διαθέτει και άλλες επιχειρηματικές συμμετοχές, όπως το 25% της ΜΕΒΓΑΛ και το 5% της Larisa Face Covers κ.ά.

Σύμφωνα με τις εταιρικές και ενοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2022, η ΙΟΝ παρουσίασε κύκλο εργασιών στα 117,88 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,02%% έναντι του 2020 (116,69 εκατ. ευρώ). Σε επίπεδο ομίλου ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 121,03 εκατ. ευρώ, οριακά μειωμένος από τα 121,69 της χρήσης του 2021.

Μια γλυκιά… ιστορία

Η ΙΟΝ ιδρύεται το 1930, όταν μια παρέα φίλων ανοίγουν ένα εργοστάσιο παραγωγής σοκολάτας στην οδό Πειραιώς, με τη φιλοδοξία να γίνουν αναγνωρισμένοι σοκολατοποιοί! Πέντε χρόνια μετά, η ΙΟΝ ενώθηκε με τη βιομηχανία παραγωγής καραμέλας και ζαχαρωδών NASKO, την οποία είχαν οι επιχειρηματίες Νασιόπουλος και Κωτσιόπουλος.

Ωστόσο τα θεμέλια του σημερινού επιχειρηματικού βεληνεκούς της ΙΟΝ ως μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων μπαίνουν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1947 λανσάρεται η σοκολάτα ΙΟΝ αμυγδάλου, η περίφημη «πρώτη σου αγάπη και παντοτινή», που εξακολουθεί να κατέχει ηγετικά μερίδια στην αγορά.

Με το γενικό σύνθημα «σαν να ήταν η πρώτη σου φορά» η ΙΟΝ συνεχίζει την πορεία της και τη δεκαετία του 1950, η οποία θα αναδειχθεί σταθμός για τη σοκολατοβιομηχανία.

Στο τιμόνι της εταιρείας βρίσκεται ο ανιψιός του Κωνσταντίνου Κωτσιόπουλου και με τον στενό του φίλο Γιώργο Καρκαζή ιδρύει το 1956 την εμπορική εταιρεία Αδελφοί Ι. Κωτσιόπουλοι, η οποία έχει ως αντικείμενό της τη διάθεση των προϊόντων της ΙΟΝ. Και βάζει το πρώτο λιθαράκι για την οικοδόμηση ενός εκτεταμένου δικτύου διανομής με τη λειτουργία του πρώτου καταστήματός της στο κέντρο της Αθήνας.

Λίγο αργότερα η ΙΟΝ αφομοιώνει την εταιρεία NASKO και το 1975 δημιουργεί στην Αρτα εργοστάσιο παραγωγής γκοφρέτας, ενώ έναν χρόνο αργότερα λανσάρεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σοκολατάκι με ένα ολόκληρο φουντούκι, η Noisetta. Ακολουθεί η σοκοφρέτα και η πρώτη τετράγωνη ελληνική σοκολάτα.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 η ΙΟΝ απέκτησε την εταιρεία ΙΝΤΕΡΙΑ ΑΕ, που παράγει το προϊόν NUCREMA, και τη σοκολατοποιία Mabel, που εξειδικεύεται κυρίως σε εποχικά/εορταστικά σοκολατοειδή και ζαχαρώδη προϊόντα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις