Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν πάνω από 2% την Τετάρτη, καθώς οι φόβοι για διακοπή του εφοδιασμού λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή υποχώρησαν μια ημέρα αφότου η Σαουδική Αραβία, κορυφαίος παραγωγός του ΟΠΕΚ, δεσμεύτηκε να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της αγοράς.

Το αργό Brent υποχώρησε κατά 1,83 δολάρια ή 2,1%, φθάνοντας στα 85,82 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό WTI υποχώρησε κατά 2,48 δολάρια ή 2,9%, στα 83,49 δολάρια.

Το Brent και το WTI αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 3,50 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, λόγω ανησυχίας ότι οι συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε μια ευρύτερη σύγκρουση που θα διαταράξει την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου.

Πετρέλαιο: Οι ρωσικές εξαγωγές καυσίμων υποχωρούν

Οι τιμές έπεσαν ελαφρώς χαμηλότερα την Τρίτη, αφότου η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι συνεργάζεται με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους για να αποτρέψει μια κλιμάκωση και επιβεβαίωσε τις προσπάθειές της να σταθεροποιήσει τις αγορές πετρελαίου.

«Τόσο το αμερικανικό αργό όσο και το Brent υποχώρησαν χθες καθώς οι ανησυχίες για μια ξαφνική και απροσδόκητη διακοπή του εφοδιασμού έχουν παραμεριστεί προς το παρόν», δήλωσε ο αναλυτής της PVM, Τάμας Βάργκα.

Φόβοι για το φράγμα των 100 δολαρίων

Ο εμπορικός οίκος Mercuria βλέπει τις τιμές του πετρελαίου να αγγίζουν τα 100 δολάρια το βαρέλι εάν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή κλιμακωθεί περαιτέρω, δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Μαγκίντ Σεκνούντα.

«Το μόνο πράγμα που γίνεται ξεκάθαρο για τους traders ενέργειας είναι ότι ο δρόμος για την ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης γίνεται πιο δύσκολος», δήλωσε ο Έντουαρντ Μόγια, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA, σημειώνοντας ότι «η κατανάλωση στις ΗΠΑ αποδυναμώνεται (και) η Γερμανία μπορεί να οδεύει προς μια βαθύτερη ύφεση».

Στην Ευρώπη, η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,4% φέτος λόγω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.

Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία συναντήθηκαν στη Μόσχα την Τετάρτη, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι ο συντονισμός του ΟΠΕΚ+ θα συνεχιστεί «για την προβλεψιμότητα της αγοράς πετρελαίου».

Πούτιν: Προτεραιότητα στην εγχώρια αγορά

Ο Πούτιν προέτρεψε επίσης τις εταιρείες να δώσουν προτεραιότητα στη ρωσική εγχώρια αγορά. Η απαγόρευση της χώρας στις εξαγωγές βενζίνης και ντίζελ ανεστάλη την περασμένη εβδομάδα, καθώς επιτρέπονταν οι εξαγωγές ντίζελ που φτάνουν στα λιμάνια μέσω αγωγών.

Στις ΗΠΑ, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Σεπτέμβριο εν μέσω υψηλότερου κόστους για τα ενεργειακά προϊόντα και τα τρόφιμα, αλλά οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις στην πύλη του εργοστασίου συνέχισαν να μειώνονται.

Οι επενδυτές των ΗΠΑ ανέμεναν τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης πολιτικής της Fed τον Σεπτέμβριο, αργά την Τετάρτη για ενδείξεις σχετικά με μελλοντικές αποφάσεις επιτοκίων.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων με στόχο τον έλεγχο του πληθωρισμού μπορεί να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Αβεβαιότητα για την αμερικανική οικονομία

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι εξακολουθεί να αναμένει πως η αμερικανική οικονομία θα βιώσει μια ήπια προσγείωση, παρά τις «πρόσθετες ανησυχίες» που επιφέρει η κατάσταση στο Ισραήλ.

Η αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ ώθησε τους αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας σε μια επιφυλακτική στάση στη συνάντησή τους τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης 19-20 Σεπτεμβρίου.

Σε έκθεσή της, η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) προέβλεψε ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου θα μειωθούν κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα το δεύτερο εξάμηνο του 2023 από εθελοντικές περικοπές παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία, μαζί με μειωμένους στόχους παραγωγής μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ+.

Η Exxon Mobil συμφώνησε να αγοράσει την αμερικανική ανταγωνίστρια Pioneer Natural Resources σε μια συμφωνία συνολικής αξίας 59,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα την καθιστούσε τον μεγαλύτερο παραγωγό στο κέλυφος Permian, το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου των ΗΠΑ.

Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεψαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 500.000 βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 6 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities