Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από χιλιάδες ανεμογεννήτριες από τη Γερμανία έως τη Σκανδιναβία αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα, μειώνοντας την επιβάρυνση των χειμερινών λογαριασμών για εκατομμύρια σπίτια, καθώς ενα ψυχρό κύμα  πλήττει την Ευρώπη.

Η παραγωγή αιολικής ενέργειας στη Σκανδιναβία ξεπέρασε τα 25 γιγαβάτ το βράδυ της Τετάρτης, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής ένωσης δικτύων Entsoe. Η Γερμανία αναμένεται να φθάσει στο υψηλό των 50,9 γιγαβάτ έως τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης, από το προηγούμενο ρεκόρ των 50,8 γιγαβάτ που είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο, σύμφωνα με μοντέλο που χρησιμοποιεί το Bloomberg.

Νέος ενεργειακός άνεμος πνέει στην Ολλανδία

Η αύξηση της αιολικής παραγωγής θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υψηλότερης ζήτησης ενέργειας, καθώς οι «παγωμένες» θερμοκρασίες θα επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου τις επόμενες ημέρες. Οι θερμοκρασίες στο Βερολίνο θα πέσουν στους -2,5C μέχρι τη Δευτέρα, ενώ στο Όσλο θα σημειωθούν χαμηλές θερμοκρασίες -6,5C την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την εταιρεία πρόβλεψης Maxar Technologies.

Η αιολική παραγωγή της Βρετανίας σημείωσε επίσης άλμα, συμβάλλοντας σε περισσότερο από το ήμισυ του ενεργειακού μείγματος της χώρας νωρίς την Πέμπτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου. Τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου θα δουν ψυχρούς ανέμους να καταφθάνουν από τα βόρεια μέχρι το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με το Met Office.

Πτώση των τιμών

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη σκανδιναβική περιοχή για την Πέμπτη υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τις αρχές Νοεμβρίου. Ο άνεμος ήταν η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα το πρωί στη Σουηδία, αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο της ενέργειας της χώρας, σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου ενω ο θυελλώδης καιρός αναμένεται να παραμείνει για λίγες ημέρες.

Η Σκανδιναβία έχει δει κρύες μέρες για αρκετό καιρό -σε αντίθεση με την υπόλοιπη ήπειρο- και αν και προσωρινά, οι χαμηλότεροι λογαριασμοί ενέργειας δεν θα μπορούσαν να έρθουν σε καλύτερη στιγμή, καθώς οι ανησυχίες για το κόστος ζωής παραμένουν.

Πιθανότατα είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι να σπάσει και πάλι το ρεκόρ. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας προσθέτουν ανεμογεννήτριες με γρήγορο ρυθμό, καθώς η τεχνολογία θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των πράσινων στόχων της Σκανδιναβίας – και της υπόλοιπης Ευρώπης.

Θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά ενός μελλοντικού ενεργειακού συστήματος, καθώς τα πάντα, από τις μεταφορές έως τη βαριά βιομηχανία, ηλεκτροδοτούνται όλο και περισσότερο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green