Οι ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, οι συνεχιζόμενες αγορές από κεντρικές τράπεζες και οι προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων ειδικά από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται ότι θα είναι οι τρεις κινητήριες δυνάμεις που θα οδηγήσουν και φέτος το χρυσό σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με κορυφαίους αναλυτές της JPMorgan και της UBS.

UBS: Αύξηση του χρυσού σε νέα ιστορικά υψηλά το 2024

Μετά από χρονιά ρεκόρ που ήταν το 2023 με μέση αύξηση στην τιμή του πολύτιμου μετάλλου που έφτασε το 15%, για φέτος η JPMorgan και η UBS προβλέπουν νέες μέσες αυξήσεις της τάξης του 7,5% με 10% αντίστοιχα. Για το 2025 η JPMorgan προβλέπει επίσης αύξηση της τιμής του χρυσού κατά 13,7%, από τα σημερινά επίπεδα. Σήμερα οι τιμές του χρυσού διαμορφώνονται στα επίπεδα των 2.020 δολαρίων η ουγγιά.

Οι προβλέψεις της JPMorgan

Οι τιμές του χρυσού θα κορυφωθούν στα 2.300 δολάρια η ουγγιά το 2025, σύμφωνα με εκτιμήσεις της J.P. Morgan Research. Αυτή η πρόβλεψη προϋποθέτει ότι ο κύκλος περικοπών των επιτοκίων της FED φτάσει αρχικά τις 125 μονάδες βάσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Κάτι τέτοιο θα ωθούσε τις τιμές του χρυσού σε νέα ονομαστικά υψηλά, εκτιμά η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ.

Οι προβλέψεις για την τιμή του χρυσού βασίζονται στις επίσημες εκτιμήσεις της FED, οι οποίες βλέπουν τον βασικό πληθωρισμό να υποχωρεί στο 2,4% το 2024 και στο 2,2% το 2025, πριν επιστρέψει στον στόχο του 2% το 2026.

Μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2024 οι οικονομολόγοι της JPMorgan προβλέπουν ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί στο 0,5% σε τριμηνιαία βάση. Αυτό θα πρέπει να ωθήσει τη FED να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τον Ιούνιο. Με βάση αυτές τις οικονομικές προβλέψεις, οι ονομαστικές αποδόσεις του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ προβλέπεται να μειωθούν στοχεύοντας σε αποδόσεις 3,65% έως το τέλος του 2024. Μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει τις πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων αυτών σε χαμηλότερα επίπεδα (1,45% με 1,75%) το ίδιο χρονικό διάστημα.

«Πιστεύουμε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο κύκλος μειώσεων της FED και η πτώση των πραγματικών αποδόσεων (των ομολόγων) των ΗΠΑ θα αποτελέσουν για άλλη μια φορά (…) τον οδηγό πίσω από το ράλι του χρυσού για αργότερα το 2024», αναφέρει η τράπεζα σε ανάλυσή της.

Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να οδηγήσουν τελικά τις τιμές του χρυσού σε νέα ονομαστικά υψηλά το δεύτερο εξάμηνο του 2024 -με μέσο όρο τα 2.175 δολάρια η ουγγιά το τέταρτο τρίμηνο και ακόμη υψηλότερα το 2025 με τριμηνιαία μέση κορυφή τιμής τα 2.300 δολάρια η ουγγιά το τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους, όπως αναφέρεται.

Μεγάλες αγορές από κεντρικές τράπεζες

Εκτός από τις αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων και τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, οι κεντρικές τράπεζες ήταν η κύρια κινητήρια δύναμη των τιμών του χρυσού το 2023 και πιθανότατα θα συνεχίσουν να είναι το ίδιο και το 2024, όπως εκτιμάται από την JPMorgan.

Με επικεφαλής την Κίνα, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν περισσότερους από 800 τόνους χρυσού τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2023. Η J.P. Morgan Research εκτιμά ότι οι αγορές χρυσού από κεντρικές τράπεζες για όλο το έτος θα φτάσουν τους 950 τόνους, με την Κίνα να παραμένει ο πιο σημαντικός σταθερός αγοραστής.

Οι προβλέψεις της UBS

Η ελβετική τράπεζα UBS από την πλευρά της εκτιμά ότι οι τιμές του χρυσού θα μπορούσαν να κλείσουν το 2024 έως και 10% πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα λόγω των πιθανών μειώσεων των επιτοκίων.

Έκθεση της UBS σημείωνε ότι «η δύναμη του άξονα πολιτικής της [Federal Reserve] δεν πρέπει να υποτιμηθεί», αναφερόμενη στις αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων του δολαρίου.

Οι τιμές του χρυσού παραμένουν πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά με πρόβλεψη για άνοδο στα 2.250 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του έτους παρά τις διακυμάνσεις, θεωρούν αναλυτές στρατηγικής της UBS.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities