Στο χαμηλότερο τριών εβδομάδων υποχώρησαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Τρίτη, σημειώνοντας μια από τις χειρότερες συνεδριάσεις των δύο τελευταίων μηνών, καθώς η αναζωπύρωση της πανδημίας ενισχύει τις ανησυχίες των επενδυτών για αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα στις χώρες της γηραίας ηπείρου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx600 κατέγραψε πτώση της τάξης του 1,3% στις 479,25 μονάδες , με τους κλάδους της ενέργειας και των πρώτων υλών να ξεχωρίζουν καταγράφοντας κέρδη. Οι μετοχές της τεχνολογίας στην Ευρώπη υποχώρησαν 3,4%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση τους σε δύο μήνες, καθώς οι προοπτικές αύξησης των επιτοκίων μείωσαν την ελκυστικότητα του κλάδου.

Με θετικό πρόσημο έκλεισε ο δείκτης FTSE100 στο Λονδίνο, καθώς ενισχύθηκε κατά 0,15% στις 7.266,69 μονάδες. Στο κόκκινο οι δείκτες σε Φρανκφούρτη και Παρίσι, με το DAX να υποχωρεί κατά 1,11% στις 15.937 μονάδες και τον CAC40 κατά 0,85% στις 7.044,62 μονάδες.

Η απροσδόκητη άνοδος του δείκτη επιχειρηματικής ανάπτυξης ΡΜΙ της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit , ανήλθε τον Νοέμβριο στις 55,8 μονάδες από 54,2 τον Οκτώβριο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για πτώση στις 53,2 μονάδες, δεν μπόρεσε να καθησυχάσει τους επενδυτές που βλέπουν το τέταρτο κύμα της πανδημίας να εξαπλώνεται στην Ευρώπη, ενώ μια δεύτερη ανάγνωση των στοιχείων δείχνουν επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων.

Σε επίπεδο μετοχών στην κορυφή του ευρωπαϊκού δείκτη blue chip βρέθηκε η βρετανική εταιρεία υπηρεσιών τροφίμων Compass Group, που σημείωσε άνοδο σχεδόν 6% μετά την ανακοίνωση αύξησης κερδών.

Στον αντίποδα, η  βρετανική εταιρεία τεχνικών προϊόντων Diploma υποχώρησε 8%, καθώς η αγορά αντέδρασε με αβεβαιότητα στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της. Ο γερμανικός όμιλος Thyssenkrupp σημείωσε πτώση σχεδόν 6% μετά από δημοσίευμα που αναφέρει πως το σουηδικό fund Cevian θα αποκτήσει το 6,9% της εταιρείας .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές