Με …ριζικό lifting παλιοί αιολικοί και φωτοβολταϊκοί σταθμοί εκσυγχρονίζονται και γίνονται πιο αποδοτικοί. Ο αριθμός των επενδυτών που επιλέγουν την ανανέωση έργων ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), τα οποία είχαν εγκατασταθεί πριν χρόνια, διαρκώς αυξάνεται. Ήδη η ΔΕΗ – η οποία είναι η πρώτη εταιρεία που από το 1992 ξεκίνησε τη …θεμελίωση αιολικών πάρκων στην Ελλάδα – λειτουργεί, εδώ και μια διετία, 10 πλήρως ανακαινισμένα παλαιά αιολικά πάρκα (συνολικής ισχύος 20 MW με 22 ανεμογεννήτριες) σε εννιά νησιά του Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ψαρά, Σάμος, Εύβοια, Μύκονος, Ικαρία και Κάρπαθο).

Τα παλιά πάρκα αποξηλώθηκαν και κατασκευάστηκαν δέκα νέα περίπου στις ίδιες θέσεις με λιγότερες ανεμογεννήτριες και ίδια εγκατεστημένη ισχύ. Το λεγόμενο repowering, δηλαδή η αντικατάσταση του παλιού εξοπλισμού, μειώνει τον αριθμό των ανεμογεννητριών (π.χ. σε ένα από τα πάρκα της ΔΕΗΑΝ οι εννέα παλαιάς τεχνολογίας ανεμογεννήτριες αντικαταστάθηκαν με δύο) ενώ διατηρούνται οι υπάρχουσες τοποθεσίες αιολικών πάρκων που συχνά έχουν τις καλύτερες συνθήκες ανέμου στην ευρύτερη περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Υπεράκτια αιολικά: Πλούσιο επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά με αχανές… θεσμικό πλαίσιο

Είναι αξιοσημείωτο ότι στις περιοχές «φιλέτα» για εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ στον ελλαδικό χώρο βρίσκονται εδώ και χρόνια (από 10 έως και 25 έτη) έργα με τεχνολογικά παρωχημένο εξοπλισμό, που παράγουν λιγότερη ενέργεια από ότι οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες ή τα νέας τεχνολογίες ηλιακά πλαίσια.

Διαβάστε ακόμα: Ηλιακή και αιολική ενέργεια «υπεύθυνες» για το 10% του ηλεκτρικού ρεύματος παγκοσμίως το 2021

Νέες ρυθμίσεις για το repowering στα φωτοβολταϊκά

Ειδικά για το repowering στα παλιά φωτοβολταϊκά έργα, τα οποία είχαν «κλειδώσει» λειτουργική ενίσχυση σε εξωπραγματικές για τα σημερινά δεδομένα τιμές, προβλέφθηκε ειδική ρύθμιση που βάζει «κόφτη» στην ποσότητα παραγόμενου ρεύματος που θα αποζημιώνεται με αυτές τις υψηλές ταρίφες.

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη διάταξη, η οποία περιλαμβάνεται στον νέο νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα για την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ, προβλέπει ότι αν αυξηθεί σημαντικά η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω ενεργειακής αναβάθμισης, ο κάτοχος εν λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού, που έχει συνάψει σύμβαση αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας, πριν το 2006, δεν θα λαμβάνει λειτουργική ενίσχυση για όλη την έξτρα ισχύ που θα προκύπτει μετά την ανακαίνιση του έργου.

Ειδικότερα, θα απολαμβάνει την «ταρίφα» που έχει κλειδώσει για συγκεκριμένη παραγωγή ενέργειας από το ανακαινισμένο φωτοβολταϊκό πάρκο. Αυτή θα προκύπτει προσθέτοντας στην ενέργεια που παρήχθη κατά τη χρονιά με τη μέγιστη ετήσια παραγωγή του σταθμού (κατά τα πρώτα πέντε έτη της λειτουργίας του) ένα επιπλέον 5%. Δηλαδή εάν την …καλύτερη χρονιά του, το πάρκο παρήγαγε 1.000 kWh θα αποζημιωθεί για την ταρίφα που έχει κατοχυρώσει για τις 1.050 kWh και όχι για όλη την επιπλέον ισχύ, η οποία μπορεί είναι αυξημένη ακόμη και 30% σε σύγκριση με το παλιό έργο. Για την επιπλέον παραγόμενη ενέργεια ο κάτοχος του σταθμού θα αποζημιώνεται µε βάση την ετήσια Ειδική Τιμή Αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, αλλά με ανώτερο όριο αποζημίωσης την Τιμή Αναφοράς που διέπει τη σύμβαση του συγκεκριμένου σταθμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green