Εν αναμονή της έγκρισης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του ενημερωτικού δελτίου για τη δημόσια πρόταση που υπέβαλε η Ideal Holdings για το 100% των μετοχών της Byte Computers, δόθηκε χθες το «πράσινο φως» για την αύξηση κεφαλαίου της Ideal.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων αποφασίστηκε αύξηση κεφαλαίου της Ideal έως το ποσό των 2.515.317,20 ευρώ με την έκδοση 6.288.293 νέων κοινών ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,40 ευρώ η καθεμία και με τιμή διάθεσης 4,15 ευρώ εκάστη.

Διαβάστε επίσης: Ideal: Ολοκληρώθηκε και επίσημα η εξαγορά της Coleus στη Ν. Αφρική

Η αύξηση θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου με εισφορά σε είδος και δη με την εισφορά των μετοχών της εταιρείας Byte Computers κατόπιν αποδοχής της υποβληθείσας προαιρετική δημόσιας πρότασης της Ideal Holdings από τους μετόχους της Byte.

Δείτε τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης 

Σημειώνεται ότι η αύξηση δεν θα γίνει με δικαίωμα προτίμησης, ούτε και με προσαρμογή τιμής, καθώς πρόκειται για εισφορά σε είδος.

Η σχέση ανταλλαγής προβλέπει ότι οι μέτοχοι της Byte θα λάβουν 2,1 ευρώ ανά μετοχή και 0,397590 μετοχές της Ideal στην τιμή των 4,15 ευρώ, με την εταιρεία πληροφορικής της οικογένειας Βυζάντιου να αποτιμάται προς 3,75 ευρώ ανά μετοχή.

Οι αποτιμήσεις

Συνολικά η Byte αποτιμάται προς 60 εκατ. ευρώ εξ ου και η προσφορά 2,1 ευρώ σε μετρητά και 0,397560 μετοχές της Ideal.

Οι μετοχές της Ideal που θα δοθούν στους μετόχους θα έχουν τιμή 4,15 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε αποτίμηση 130 εκατ. ευρώ της Ideal.

Ουσιαστικά μέτοχος – κάτοχος 10 μετοχών της Byte που θα αποδεχθεί τη δημόσια πρόταση και θα παραδώσει τις μετοχές του θα λάβει μετρητά 21 ευρώ (2,1 Χ 10) και σχεδόν 4 μετοχές Ideal Holdings (0,397560 Χ 10 = 3,97560).

Το μέλλον

Ο κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, πρόεδρος της Ideal Holdings, επιβεβαίωσε  την πρόθεση για την διαγραφή των μετοχών της Byte από το ΧΑ, έτσι ώστε η δεύτερη να λειτουργήσει μελλοντικά ως θυγατρική της πρώτης εάν αυτή συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 90% επί του μετοχικού κεφαλαίου της.

Διαβάστε επίσης: Ideal Holdings: Δύο νέα deals μέσα στο 2022 – Τι λέει ο Λ. Παπακωνσταντίνου

Επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι αν πετύχει η δημόσια πρόταση θα ζητηθεί από τον κ. Σπύρο Βυζάντιο, νυν πρόεδρο, CEO και βασικό μέτοχο της Byte, να παραμείνει στη διοίκηση της εταιρείας.

Το σκεπτικό

Το ενδιαφέρον της Ideal Holdings για περαιτέρω επέκταση στο σύνολο του κλάδου της πληροφορικής είναι ο λόγος για την διεκδίκηση της Byte Computer, καθώς εάν η προαιρετική δημόσια πρόταση επιτύχει θα δημιουργηθεί ένα σχήμα με συμπληρωματικές λειτουργίες (κυβερνοασφάλεια, υπηρεσίες εμπιστοσύνης, SOC, με systems integration).

Η Ideal Holdings είχαμε κάνει μια πρώτη επένδυση στην Adacom, η οποία ειδικεύεται στην κυβερνοασφάλεια. Τον Μάιο είχε προχωρήσει στην εξαγορά της Netbull, μεγαλώνοντας το αποτύπωμά της σε αυτό τον χώρο.

«Η Βyte πληρούσε τις προδιαγραφές που εμείς ψάχνουμε, ήτοι καλή διοίκηση, υγιής ισολογισμός και ισχυρό αποτύπωμα στον κλάδο», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Η προϋπόθεση

Με δεδομένο ότι η Ideal έχει θέσει ως ελάχιστο όριο επιτυχίας της προαιρετικής δημόσιας πρότασης την απόκτηση του 70% της Byte, θα πρέπει να υπάρξει αποδοχή της πρότασης τόσο από την οικογένεια Βυζάντιου, όσο και από την Alpha Bank.

Πάντως από την πλευρά της Ideal Holdings εκφράζεται αισιοδοξία για τη θετική έκβαση του εγχειρήματος της δημόσιας πρότασης για την απόκτηση της Byte Computer, θεωρώντας ότι η προσφορά είναι δίκαιη.

Προς ώρας η πλευρά των βασικότερων μετόχων της Byte Computer (οικογένεια Βυζάντιου και Alpha Bank) δεν έχει δημοσιοποιήσει τις απαντήσεις της στη πρόταση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΕΣΕΕ: Πόσο πιο ακριβά πληρώνουν τα δάνεια οι ελληνικές επιχειρήσεις [γραφήματα]
Επιχειρήσεις |

Ασφυξία στις επιχειρήσεις από τις υψηλές προμήθειες - Η ανάλυση ΕΣΕΕ [γραφήματα]

H κατανομή της χρηματοδότησης σε μια οικονομία είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς μπορεί, σε αρκετές περιπτώσεις, να αλλάξει δραματικά τον ανταγωνισμό, επισημαίνεται σε ανάλυση της ΕΣΕΕ