Καιάδα για τις αδύναμες επιχειρήσεις και ενίσχυση των μεγαλύτερων και πιο δυναμικών προτείνει ούτε λίγο ούτε πολύ το βρετανικό think tank Resolution Foundation ως λύση για το μακροχρόνια πρόβλημα χαμηλής παραγωγικότητας της χώρας.

Όπως υποστηρίζουν οι συντάκτες της συγκεκριμένης μελέτης, η απουσία «οικονομικού δυναμισμού» της χώρας ή οι κλάδοι  χαμηλότερης παραγωγικότητας συρρικνώνονται και οι πιο παραγωγικοί αυξάνονται, είναι η αιτία για το γεγονός ότι το ΑΕΠ να είναι κατά % χαμηλότερο μεταξύ 2008 και 2019 από ό,τι θα ήταν σε διαφορετική περίπτωση.

Βρετανία: Aπό την σύσφιγξη στη χαλάρωση η ΒοΕ

Το think tank υποστηρίζει ακόμη ότι η χαμηλότερη παραγωγή ισοδυναμούσε με ετήσια απώλεια εισοδήματος 1.400 στρελίνων ανά νοικοκυριό κατά τη διάρκεια της 15ετούς περιόδου, η οποία ξεκίνησε με τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Ο Greg Thwaites, διευθυντής ερευνών στο Resolution Foundation, δήλωσε: «Η βρετανική οικονομία πέρασε τα τελευταία 15 χρόνια παλεύοντας από τη μια μεγάλη κρίση στην άλλη. Αλλά, ενώ πολλοί υποθέτουν ότι αυτή η σοβαρή οικονομική αναταραχή έχει οδηγήσει σε σημαντικές οικονομικές αλλαγές, στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Αντίθετα, η οικονομία μας υποφέρει από μια επιβράδυνση η οποία έχει εμποδίσει την οικονομία μας. Η Βρετανία χρειάζεται περισσότερη, όχι λιγότερη, οικονομική αλλαγή. Χρειαζόμαστε οι επιτυχημένες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και εκείνες που παραπαίουν να συρρικνωθούν».

Αξιοσημείωτο είναι ότι το Resolution Foundation διοικείται από τον Torsten Bell, ο οποίος έχει διατελέσει διευθυντής πολιτικής για το Εργατικό Κόμμα και στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Η έκθεση του thinktank χρηματοδοτήθηκε από το Nuffield Foundation, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που, σύμφωνα με το καταστατικό του, στοχεύει στην «προώθηση των εκπαιδευτικών ευκαιριών και της κοινωνικής ευημερίας».

Το έγγραφο προτείνει στην πολιτική ηγεσία της χώρας να αρχίσει να «αγκαλιάζει και να ενθαρρύνει την οικονομική αλλαγή» μέσω μιας σειράς πολιτικών πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των φόρων συναλλαγών, όπως τα τέλη χαρτοσήμου και η μεταρρύθμιση του ορίου ΦΠΑ, που φρενάρουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Η δημοσίευση της έκθεσης του Resolution Foundation έρχεται σε μια περίοδο ιδιαίτερων πιέσεων για τη βρετανική οικονομία. Τα υψηλά επιτόκια, η συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα και η χαμηλή παραγωγικότητα είναι πιθανόν να βάλουν εμπόδια την ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του έτους – με την πρόβλεψη αύξησης του ΑΕΠ στο 0,4% το 2023 και 0,3% το 2024, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της KPMG. Η πρόβλεψη είναι, ωστόσο, οριακά ισχυρότερη από το 0,3% για το 2023 που προέβλεπε τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή