Πιστός και φέτος στο «ραντεβού» του, ο Μπιλ Γκέιτς δίνει τις δικές του προτάσεις για βιβλία και μουσικές ενόψει των εορτών. Φέτος, στη λίστα του περιλαμβάνει και κάποια μαθήματα τα οποία παρακολούθησε και τα οποία συστήνει:  «Στο τέλος της χρονιάς, είναι πάντα διασκεδαστικό να ανατρέχω σε μερικά από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα. Για το 2023, τρία ήρθαν στο μυαλό αμέσως, καθένα από αυτά βαθιά κατατοπιστικό και καλογραμμένο», γράφει στο blog του και προσθέτει: «Έχω συμπεριλάβει επίσης μαθήματα οικονομικών από έναν εκπληκτικό λέκτορα που παρακολούθησα πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά εξακολουθώ να προτείνω στους φίλους και την οικογένειά μου σήμερα. Για πλάκα, έριξα μια λίστα αναπαραγωγής με υπέροχα γιορτινά τραγούδια από το παρελθόν και το παρόν, από τις ΗΠΑ και από όλο τον κόσμο» τονίζει.

Στο Spotify οι βιβλιοπροτάσεις του Μπιλ Γκέιτς

Ο Μπιλ Γκέιτς παραδέχεται ότι δεν πρόλαβε να γράψει μία πλήρη κριτική, προσθέτει ότι μόλις παρακολούθησε τη σειρά All the Light We Cannot See στο Netflix. «Είχα διαβάσει το βιβλίο, το οποίο είναι εκπληκτικό, μερικές φορές μια προσαρμογή ενός βιβλίου που αγαπάς μπορεί να είναι απογοητευτική. Αυτό δεν συμβαίνει εδώ — η σειρά είναι εξίσου καλή. Ο ηθοποιός που υποδύεται τον φον Ράμπελ, έναν Ναζί κυνηγό πολύτιμων λίθων και τον κακό της ιστορίας, είναι ιδιαίτερα αξιομνημόνευτος», τονίζει.

«Ελπίζω να βρείτε κάτι διασκεδαστικό εδώ για να διαβάσετε, να παρακολουθήσετε ή να ακούσετε. Και καλές γιορτές!» υπογραμμίζει

The Song of the Cell , της Siddhartha Mukherjee. Όλοι μας κάποια στιγμή θα αρρωστήσουμε. Όλοι μας θα έχουμε αγαπημένα πρόσωπα που θα αρρωστήσουν. Για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει εκείνες τις στιγμές —και να νιώθουμε αισιόδοξοι ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα— βοηθάει να γνωρίζουμε κάτι για τα κύτταρα, τα δομικά στοιχεία της ζωής. Το τελευταίο βιβλίο του Mukherjee θα σας δώσει αυτή τη γνώση. Ξεκινά εξηγώντας πώς εξελίχθηκε η ζωή από μονοκύτταρους οργανισμούς και στη συνέχεια δείχνει πώς κάθε ανθρώπινη ασθένεια ή συνέπεια της γήρανσης καταλήγει σε κάτι που δεν πάει καλά με τα κύτταρα του σώματος. Ο Mukherjee, ο οποίος είναι και ογκολόγος και βραβευμένος με Πούλιτζερ συγγραφέας, φέρνει όλες τις δεξιότητές του σε αυτό το φανταστικό βιβλίο.

Not the End of the World , της Hannah Ritchie. Η Χάνα Ρίτσι πίστευε -όπως πολλοί περιβαλλοντικοί ακτιβιστές- ότι «ζούσε την πιο τραγική περίοδο της ανθρωπότητας». Όταν όμως άρχισε να κοιτάζει τα δεδομένα, συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν έτσι. Τα πράγματα είναι άσχημα και είναι χειρότερα από ό,τι ήταν στο μακρινό παρελθόν, αλλά ουσιαστικά με κάθε μέτρο, γίνονται καλύτερα. Η Ritchie είναι τώρα επικεφαλής ερευνήτρια στο Our World in Data και στο Not the End of the World, χρησιμοποιεί δεδομένα για να αφηγηθεί μια αντίθετη ιστορία που έρχεται σε αντίθεση με τα σενάρια της ημέρας της μοίρας για το κλίμα και άλλα περιβαλλοντικά θέματα, χωρίς να παραβλέπει τις προκλήσεις. Όλοι όσοι θέλουν να έχουν μια ενημερωμένη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή θα πρέπει να διαβάσουν αυτό το βιβλίο.

Invention and Innovation , του Vaclav Smil. Ζούμε στην πιο καινοτόμο εποχή της ανθρώπινης ιστορίας; Πολλοί θα το έλεγαν, αλλά ο Σμιλ υποστηρίζει το αντίθετο. Στην πραγματικότητα, γράφει, η τρέχουσα εποχή δείχνει «αναμφισβήτητα σημάδια τεχνικής στασιμότητας και επιβράδυνσης της προόδου». Δεν συμφωνώ, αλλά αυτό δεν προκαλεί έκπληξη – έχοντας διαβάσει και τα 44 βιβλία του και έχω μιλήσει μαζί του αρκετές φορές, ξέρω ότι δεν είναι τόσο αισιόδοξος όσο εγώ για τις προοπτικές της καινοτομίας. Αλλά παρόλο που δεν βλέπουμε το μέλλον με τον ίδιο τρόπο, κανείς δεν είναι καλύτερος από τον Smil στο να εξηγεί το παρελθόν. Αν θέλετε να μάθετε πώς η ανθρώπινη εφευρετικότητα μας έφερε σε αυτή τη χρονική στιγμή, προτείνω ανεπιφύλακτα αυτό  το βιβλίο.

Οnline οικονομικές διαλέξεις από τον Timothy Taylor. Έχω παρακολουθήσει πολλές σειρές διαλέξεων στο διαδίκτυο και ο Taylor είναι ένας από τους αγαπημένους μου καθηγητές. Και οι τρεις σειρές του στο Wondrium είναι φανταστικές. Η Νέα Παγκόσμια Οικονομία σάς διδάσκει για τη βασική οικονομική ιστορία διαφορετικών περιοχών και τον τρόπο λειτουργίας των αγορών.

Τα Οικονομικά είναι κατάλληλα για άτομα που θέλουν να κατανοήσουν τις αρχές της οικονομίας σε βάθος. Το Unnexpected Economics έχει πιθανώς το ευρύτερο κοινό, επειδή ο Taylor εφαρμόζει αυτές τις αρχές σε πράγματα στην καθημερινή ζωή, όπως η προσφορά δώρων, η κυκλοφορία, οι φυσικές καταστροφές, ο αθλητισμός και άλλα. Δεν μπορείτε να κάνετε λάθος με καμία από τις διαλέξεις του Taylor.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Πάολο Τζεντιλόνι: «Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε κατάσταση συναγερμού»
Plus |

Πάολο Τζεντιλόνι: «Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε κατάσταση συναγερμού»

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, επισημαίνει στα «ΝΕΑ» την ανάγκη η χώρα μας να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις του σχεδίου ανάκαμψης, υπογραμμίζει ότι το δημόσιο χρέος μας παραμένει το υψηλότερο στην ΕΕ και ότι παρά την πρόοδο της οικονομίας μας, υπάρχουν ακόμη ανισορροπίες