Σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, η Ελλάδα υποδέχεται τα πρώτα 4 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Είδηση

Σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, η Ελλάδα υποδέχεται τα πρώτα 4 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για την προκαταβολή, ενώ μέσα στο 2021 αναμένονται και άλλα 3,5 δις ευρώ.  Ο ερχομός ακόμη και του πρώτου ευρώ φέρνει πιο κοντά το ένα μετά το άλλο τα πολλαπλά κρίσιμα τεστ για τις δυνατότητες έγκαιρης και σωστής αξιοποίησης των πόρων της συγκεκριμένης «δεξαμενής».

Υπολογίζεται ότι:  Το σύνολο των πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αναμένονται σταδιακά μέσα στα επόμενα χρόνια την Ελλάδα υπολογίζονται σε 77 δις ευρώ (Ταμείο Ανάκαμψης, νέο ΕΣΠΑ, ΚΑΠ κλπ). Μεγάλο στοίχημα και πρόκληση.

Η Σημείωση: Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εισπράττει όλα  αυτά τα λεφτά. Λογικό, να είναι όλα τα βλέμματα εστραμμένα πάνω της.

Η Αναμόρφωση

Διαφοροποιημένα θα είναι στο εξής τα στρες τεστ στα οποία θα υποβάλλονται οι ευρωπαϊκές – και κατ’ επέκταση οι ελληνικές – τράπεζες από την European Banking Authority (ΕΒΑ). Ο στόχος, ωστόσο, θα παραμένει πάντα ίδιος: Ο εντοπισμός, με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια, των κινδύνων που διατρέχουν.

Το Στοιχείο: Ένα πρόσθετο στοιχείο – κριτήριο, για παράδειγμα, θα έχει να κάνει με τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής, που στο εξής θα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Κι από τις τράπεζες. Μέρες που είναι…

Η Παρατήρηση: Τίποτα, πάντως, δεν είναι τυχαίο. Στο τελευταίο στρες τεστ, η τελευταία στην ευρωπαϊκή λίστα κατάταξης τράπεζα ήταν μια ιταλική (η Monde dei Paschi, η ιστορική τράπεζα της Σιένα) που πωλείται.

Τα κόκκινα

Η Τράπεζα Πειραιώς υπέβαλε αίτηση να μπει η τιτλοποίηση Sunrise 2 στον Ηρακλή 2. Είναι ύψους 2,6 δις και αυτό που πληροφορούμαι είναι ότι μετά από αυτή την τιτλοποίηση τα NPEs πάνε από 9 δις σε 6,5 δις και ο δείκτης από 23% σε 17%. Όταν η Εθνική, η οποία είχε πολύ μικρότερο όγκο, ανακοίνωσε χθες NPEs 4 δις ευρώ. Τον Ιούνιο του 2015 η Πειραιώς είχε ένα σύνολο κόκκινων δανείων 34 δισ. ευρώ και η Εθνική 21,5 δισ. ευρώ

_________________________________

Ο Πλειστηριασμός

Στο σφυρί, μέσω των Sotheby’s, θα βγει προσεχώς ένα από τα πιο εμβληματικά ακίνητα της Αθήνας. Πρόκειται για το πρώτο κτίριο που λειτούργησε ως ξενοδοχείο στη νεοσύστατη πρωτεύουσα, μετά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821

Τα Στοιχεία: Βρίσκεται στην Πλάκα, κυριολεκτικά στη σκιά της Ακρόπολης, είναι δίπατο (ισόγειο, πρώτος όροφος) κι έχει συνολικά 25 δωμάτια.

Ο Σκοπός: Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του (από το χώρο της εστίασης), προσπάθησε στο πρόσφατο παρελθόν να το λειτουργήσει και πάλι ως μπουτίκ ξενοδοχείο, αλλά δεν εξασφάλισε τις απαραίτητες άδειες. Τώρα θα πουληθεί με σκοπό να γίνει κατοικία ή μουσείο.

Η Επιβεβαίωση

Για τα σχέδια του ΟΔΔΗΧ να εκδώσει προσεχώς το πρώτο πράσινο ομόλογο του ελληνικού δημοσίου σας είχαμε ενημερώσει την περασμένη άνοιξη. Όταν έγινε, για πρώτη φορά, η σχετική συζήτηση. Τώρα, το θέμα δημοσιοποιείται

Ο Χρόνος: Πάντως, η κίνηση δεν είναι θέμα ημερών, ούτε εβδομάδων. Θα γίνει κάποια στιγμή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Η Γέφυρα: Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι ιστορικά χαμηλές πτήσεις του ελληνικού δεκαετούς. Γεγονός που έχει να κάνει και με το περιεχόμενο της τελευταίας συζήτησης στο ΔΣ της ΕΚΤ (την προηγούμενη Πέμπτη) για το πρόγραμμα – γέφυρα που ετοιμάζεται για την Ελλάδα.

Η Παρατήρηση: Το μήνυμα που έστειλε στο Βερολίνο η Κριστίν Λαγκάρντ, σχετικά με το ζήτημα, μετά τη συνεδρίαση, αν και έμμεσο ήταν σαφές. Σαφέστερο δεν γίνεται.

Το Πέρασμα

Μερικοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου περνούν αυτές τις μέρες από την Αθήνα, κατευθυνόμενοι για κάποιο νησί. Προχθές ήταν στο «Μεγάλη Βρετάνια» ο γιος του μεξικάνου Κάρλος Σλιμ. Ποιος είναι αυτός; Πριν εμφανισθούν οι Μπέζος, Ζούκεμπεργκ και Μασκ, ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Και παραμένει ένας από τους πλουσιότερους.

____________________________________

Η Αποκάλυψη

Ξέρετε τι είχε στα αμπάρια του το Ever Given, που «κόλλησε» στα στενά του Σουέζ και «έπιασε» λιμάνι στο Ρότερνταμ με τρεις μήνες καθυστέρηση; Από εμπορεύματα της ΙΚΕΑ, μέχρι ρούχα της Tommy Hilfiger κι από παπούτσια της Nike μέχρι αξεσουάρ της CalvinClein. Συνολικής αξίας 700 εκατομμυρίων δολαρίων. Όλα made in Asia.

Η Ζημιά: Υπήρχαν ολόκληρες καλοκαιρινές κολεξιόν εταιριών, κυρίως γυναικείων ρούχων, οι οποίες πλέον θα πουληθούν ως προϊόντα – στοκ είτε θα παραμείνουν σε αποθήκες για να διατεθούν του χρόνου το καλοκαίρι. Μεγάλη ζημιά.

Η Καθυστέρηση: Η τρίμηνη καθυστέρηση του συγκεκριμένου πλοίου συνέβαλε – κι αυτή – στην αύξηση των τιμών καταναλωτή, που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη.

Οι εξαγορές

O Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι ένα από τα πρόσωπα που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στο νέο επενδυτικό τοπίο που θα διαμορφωθεί, δίχως άλλο, και με την καταλυτική συμβολή του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πέραν των μεγάλων επενδύσεων στον τομέα των υδροπονικών καλλιεργειών ο ιδρυτής της Chipita ετοιμάζεται να δημιουργήσει έναν όμιλο εταιρειών τροφίμων μετά και την τελευταία κίνηση του στη γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ.Ο ίδιος έχει υπό τον έλεγχο του, την αλλαντοβιομηχανία Νίκας, ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι η επόμενη – μετά και την ΜΕΒΓΑΛ- κίνηση θα γίνει στην Νιτσιάκος, την εταιρεία από τα Γιάννενα που έχει συνδέσει την παρουσία της στην αγορά με τα κοτόπουλα.

Οι Επαναλήψεις

Να πω ότι δεν τα έχω ακούσει και μια και δύο και περισσότερες φορές από την πλευρά της διοίκησης της εισηγμένης διαχειρίστριας εταιρείας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης θα ήμουν ψεύτης και δεν το θέλω. Με λίγα λόγια, όλες οι εξαγγελίες περί στρατηγικής  δεν είναι καινούργια… Για μια ακόμη φορά σε επίσημο έγγραφο διαβάζω: «Υλοποιείται αύξηση της δυναμικότητας του Λιμένα μέσω της προγραμματισμένης επέκτασης και αναβάθμισης της υποδομής του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, καθώς και βελτίωση της παραγωγικότητάς του με την εισαγωγή τεχνολογιών αιχμής στην ανωδομή του Σ.ΕΜΠΟ. Η ΟΛΘ Α.Ε., θα προχωρήσει επίσης σε σημαντικές βελτιώσεις στο σύνολο των υποδομών και ανωδομών του Σ.ΕΜΠΟ, με σκοπό την προσέλκυση κύριων γραμμών και την καθιέρωση της θέσης του ως κύριου λιμένα πλοίων ανοικτής θαλάσσης. Το συγκεκριμένο βήμα θεωρείται καίριο, διότι θα συμβάλει στην αύξηση της διείσδυσης της Θεσσαλονίκης στην ενδοχώρα». Η διοίκηση Σαββίδη, είτε έχει στερέψει από ιδέες, είτε αρέσκεται να επαναλαμβάνει χιλιοειπωμένα πράγματα που δεν υλοποιούνται…

Η Συνεργασία

Η επόμενη μέρα της συμφωνίας μεταξύ των Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Χρηματιστηρίου Βελιγραδίου έχει την δική του ξεχωριστή σημασία στα επιχειρηματικά και επενδυτικά πράγματα της ΝΑ Ευρώπης και κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτος στις κρίσεις του για την δυναμική της. Ως γνωστόν το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά και την έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Σερβίας αποκτά το 10,24% των μετοχών του Χρηματιστηρίου του Βελιγραδίου (BELEX).Ταυτόχρονα, το BELEX αποφάσισε να μεταφέρει τις συναλλακτικές δραστηριότητες του στην Πλατφόρμα Συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, διευρύνοντας έτσι, μέσα από το πλαίσιο της Κοινής Πλατφόρμας, την ρευστότητα και τις υπηρεσίες που θα παρέχει.

Ως επόμενο βήμα, το Χρηματιστήριο του Βελιγραδίου μαζί με το Χρηματιστήριο Αθηνών με την ευλογία της κυβέρνησης της Σερβίας για την περαιτέρω στρατηγική ανάπτυξη της Σερβικής Κεφαλαιαγοράς μέσω της εισαγωγής νέων προϊόντων και υπηρεσιών που θα υποστηρίξουν τη ροή κεφαλαίων από επενδυτές, τοπικούς και διεθνείς, προς τις εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο του Βελιγραδίου.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories