Η οικονομία της κλιματικής αλλαγής – με δραματικό τρόπο- ήρθε για να μείνει και για να μεταβάλλει άρδην τα δεδομένα των επενδυτικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ακόμη και σε καθημερινό επίπεδο

Ανοικτή πρόκληση με πολλαπλά στοιχήματα που απαιτεί αλλαγή επιλογών, νοοτροπιών, συμπεριφορών…

Το Bancassurance

To Bancassurance φαίνεται πως δούλεψε το πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία πλέον βρίσκεται υπό τον έλεγχο του CVC Capital Partners.

Πιο συγκεκριμένα, η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων παρουσίασε αύξηση έναντι του α’ εξαμήνου 2020 κατά 11,3%, με τα συνολικά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα να ανέρχονται σε €361,8 εκ. για το α’ εξάμηνο 2021. Αναλυτικότερα, τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα του Κλάδου Ζωής ανήλθαν το α’ εξάμηνο του 2021 σε 284,5 εκ. ευρώ, έναντι 242,9 εκ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2020, αυξημένα κατά 17,1%, κυρίως λόγω της παραγωγής του νέου προϊόντος εφάπαξ καταβολών Unit-Linked “Full Capital Plan”.

Tα μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα των Γενικών Ασφαλίσεων ανήλθαν σε 77,4 εκ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2021, έναντι 82,2 εκ. ευρώ το  α’ εξάμηνο του 2020, παρουσιάζοντας μείωση κατά 5,8%, προερχόμενη κυρίως από το Κλάδο Πυρός.

Κεντρική θέση ανάμεσα στο σύνολο των δικτύων και των καναλιών διάθεσης και πώλησης κατέχει το δίκτυο των καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας (Bancassurance).  Η παραγωγή του Bancassurance ανήλθε σε 107,4 εκ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2021, αυξημένη κατά 33,0% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, κυρίως λόγω της αυξημένης παραγωγής αποταμιευτικών προϊόντων.

Υπενθυμίζεται: Το 2021, η Εθνική Ασφαλιστική γύρισε σελίδα. Υπήρξε αλλαγή στο μετοχικό καθεστώς της, με τη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας για τη μεταβίβαση του 90,01% του μετοχικού της κεφαλαίου από την Εθνική Τράπεζα στο CVC Capital Partners’ Fund VII.

____________________________________

Η εισαγωγή

Ο Νίκος Βαρδή Βαρδινογιάννης είναι ο πρόεδρος  και μεγαλύτερος με διαφορά μέτοχος της εταιρείας παροχής επιχειρησιακών λύσεων πληροφορικής RealConsultingπου εισήλθε στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΕΝ.Α.).Για  την ιστορία του πράγματος το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά και από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών, αποδέχθηκε στις 4 Αυγούστου 2021 την αίτηση της εταιρείας RealConsultingγια την ένταξη των μετοχών της στην Κατηγορία ΕΝ.Α. PLUS της Εναλλακτικής Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών–μια νέα εισαγωγή σε αυτή την ιδιαίτερη λόγω φυσιογνωμίας αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Δύο ημέρες μετά την αποδοχή της ένταξης της μετοχών της εταιρείας έγινε και η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών. Σύμβουλος της εταιρείας για την ένταξη της στην Εναλλακτική Αγορά ήταν η OptimaBank, συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη.

Η Σχέση: Η εταιρεία που εξειδικεύεται στη παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών πληροφορικής αλλά και της υλοποίησης ολοκληρωμένων έργων πληροφορικής στη λίστα των μεγάλων πελατών της έχει και την MotorOil. Στη λίστα των μεγάλων πελατών και η Coral, ο ΟΤΕ, η TitanAmerica, η RetailWorld, ο Όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος), η Avin Οil, η Eurobank, η DelhaiseLeLion ( ιδιοκτήτης της ΑΒ Βασιλόπουλος) και η Βιοσέρ.

_________________________________________

Τα δικαστήρια

Η διοίκηση της Ελλάκτωρ έσπευσε να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό ότι, το αίτημα προσωρινής διαταγής της μετόχου Greenhill Investments Limited για την αναστολή των αποφάσεων της από 22.06.2021 Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης εταιρείας, απορρίφθηκε  από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Η ανακοίνωση της διοίκησης διακινήθηκε αυθημερόν με την δικαστική εξέλιξη – 4 Αυγούστου 2021

Τα νέα κεφάλαια: Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησηςυπέρ των παλαιών μετόχων ολοκληρώθηκε με επιτυχία οδηγώντας στην άντληση κεφαλαίων ποσού  120.528.001,80 ευρώ. Ποσοστό 95,12% της αύξησης καλύφθηκε μέσω των εγγραφών απόασκήσαντες το δικαίωμα προτίμησης μετόχους με την καταβολή συνολικού ποσού 114.650.638,20 ευρώ. Μέσω της άσκησης του δικαιώματοςπροεγγραφής καλύφθηκε το εναπομείναν ποσοστό 4,88% με την καταβολή συνολικού ποσού5.877.363,60 ευρώ.

 Ο Δείκτης

Στις 1.006,58 μονάδες έκλεισε την πρώτη εβδομάδα της παρουσίας του στην αγορά ο δείκτης ATHEX ESG, που ξεκίνησε τη διαδρομή του στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας (με βάση τις 1000 μονάδες).

To Χρηματιστήριο Αθηνών προχώρησε στη δημιουργία του νέου δείκτη (Δείκτης ATHEX ESG) που παρακολουθεί την χρηματιστηριακή απόδοση των εισηγμένων εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών που υιοθετούν και προβάλουν  τις πρακτικές τους σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG).

Για την ιστορία του πράγματος είχε προηγηθεί κοινή πρωτοβουλία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της  Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών να αναθέσουν στο Εργαστήριο Επενδυτικών Εφαρμογών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών τη διενέργεια  σχετικής μελέτης για το βαθμό αναγνώρισης από πλευράς εισηγμένων εταιρειών της ESG τάσης στην βάση των δημοσιευμένων στοιχείων μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης.

Επιπρόσθετα, το Εργαστήριο συνέταξε και το Χρηματιστήριο Αθηνών διακίνησε τον Δεκέμβριο του 2020 προς τις εισηγμένες εταιρείες,  σχετικό ερωτηματολόγιο για τις ESG δράσεις τους. Από την μελέτη προέκυψε η δυνατότητα εφαρμογής μίας συγκεκριμένης μεθοδολογίας βαθμολόγησης ( ESG scoring) των εισηγμένων εταιρειών με βάση τα στοιχεία που προσδιορίζονται στον Οδηγό Δημοσιοποίησης μη Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών που εξέδωσε το 2019 το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η πρωτόλεια εφαρμογή της εν λόγω  μεθοδολογίας είχε ήδη δοκιμαστεί το 2019 κατά την σύνταξη του Οδηγού Δημοσιοποίησης μη Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών από το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την υποστήριξη και την τεχνογνωσία των KKS Advisors,  με στοιχεία του 2018.  Τα  αποτελέσματα της έρευνας  ανέδειξαν  αξιόλογη τάση βελτίωσης της μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης σε θέματα ESG που παρέχουν οι εισηγμένες εταιρείες και λίαν ικανοποιητική αξιοποίηση των μετρικών που προσδιορίζονται στον Οδηγό. Τα δυο αυτά ενθαρρυντικά αποτελέσματα καθιστούν εφικτή τη διαμόρφωση ενός αρχικού μηχανισμού ESG scoring.

Η εξαγορά

Η ανακοίνωση μιας νέας αγοράς ακινήτου από θυγατρική της Trastor – μια από τις εισηγμένες επενδυτικές εταιρείες realestate- μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τα επόμενα βήματα της. Ήδη η Trastorμε διαδοχικές επενδύσεις ύψους 29,4εκ. ευρώ έχει δημιουργήσει μια καλή βάση σε κτίρια Logistics.

Για την ιστορία του πράγματος η 100% θυγατρική της Trastor, η Δωρίδα Κτηματική αγόρασε ένα οικόπεδο επιφανείας 16.013,50 τ.μ., που βρίσκεται στη θέση Μελίσσια στον Ασπρόπυργο Αττικής, το οποίο είναι όμορο σε υπάρχουσα ιδιοκτησία της εταιρείας. Το τίμημα για την απόκτηση του οικοπέδου ανήλθε σε 800 χιλ. ευρώ.

Η θυγατρική έχει στην ιδιοκτησία της ενιαία οικοπεδική έκταση συνολικής επιφάνειας 78,7χιλ τ.μ., έναντι του Εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο και σκοπεύει να αναπτύξει στη παραπάνω νέα έκταση κτίριο αποθήκευσης και διανομής με πιστοποίησηLEED, διαμορφώνοντας με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις ένα υπερσύγχρονο κέντρο διανομής συνολικής επιφάνειας 31,3χιλ τ.μ.

Υπενθυμίζεται: Βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης επενδυτικής εταιρείας στην αγορά του realestate είναι η WredLLC και η PiraeusFinancialHoldings (που ελέγχει την Τράπεζα Πειραιώς).

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories