Το μπαράζ παραιτήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, που ξεκίνησε εν μέσω πανδημίας και έλαβε την ονομασία «Η Μεγάλη Παραίτηση» συνεχίζεται: 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 3% του εργατικού δυναμικού, εγκατέλειψαν τη δουλειά τους τον Μάρτιο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα για τις θέσεις εργασίας και τον κύκλο εργασιών, που αντιστοιχεί σε ένα υψηλό σερί από πέρυσι .

Οι εργαζόμενοι αισθάνονται σίγουροι σε μια ακμάζουσα αγορά όπου αντιστοιχούν σχεδόν δύο θέσεις εργασίας για κάθε άτομο. Τον Μάρτιο, η αμερικανική οικονομία κατέγραψε 11,5 εκατομμύρια ανοιχτές θέσεις εργασίας — σχεδόν διπλάσιο από τα 6 εκατομμύρια εργαζόμενους που ήταν άνεργοι και αναζητούσαν ενεργά δουλειά εκείνο τον μήνα.

Αυτό τον κάνει τον 11ο συνεχόμενο μήνα όπου οι θέσεις εργασίας ξεπέρασαν τον αριθμό των ανέργων, λέει στο CNBC ο Andrew Flowers, οικονομολόγος εργασίας στο Appcast και διευθυντής έρευνας στη Recruitonomics.

Καθώς οι ΗΠΑ εισέρχονται στο δεύτερο έτος του κύκλου εργασιών ρεκόρ, ο Flowers λέει ότι η Μεγάλη Παραίτηση θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε νέους τομείς, όπου ακόμη και οι μεσαίου και υψηλού μισθού εργαζόμενοι αναζητούν μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς για να μετριάσουν την αύξηση του πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να κάνει τη Μεγάλη Παραίτηση χειρότερη

Μέχρι στιγμής, μεγάλο μέρος της Μεγάλης Παραίτησης τροφοδοτήθηκε από εργαζόμενους με χαμηλότερους μισθούς σε τομείς όπως η αναψυχή και η φιλοξενία, τα καταλύματα, οι υπηρεσίες τροφίμων και το λιανικό εμπόριο. Αυτοί οι εργαζόμενοι είδαν επίσης κάποια από την υψηλότερη αύξηση των μισθών του περασμένου έτους, καθώς οι εργοδότες αύξησαν τις αμοιβές και τις προσφορές μπόνους για να καλύψουν την έλλειψη ταλέντων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι μεγάλες αυξήσεις μπορεί να ήταν αρκετές για να νικήσουν τον πληθωρισμό, λέει ο Flowers. Για παράδειγμα, ορισμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της αναψυχής και της φιλοξενίας κερδίζουν σχεδόν 15% περισσότερα σήμερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την Wall Street Journal, σε σύγκριση με την άνοδο 8,5% του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Μάρτιο.

Τώρα φαίνεται ότι η Μεγάλη Παραίτηση εξαπλώνεται και σε άλλους κλάδους μεσαίων και υψηλών μισθών, λέει ο Flowers, όπως άτομα που εργάζονται στο μάρκετινγκ και τις πωλήσεις, τη νομική διοίκηση και τη διαχείριση.

Η «Μεγάλη Παραίτηση» είναι παγκόσμια – και έχει κλονίσει για τα καλά την αγορά εργασίας

Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παίξει ρόλο, προσθέτει ο Flowers, εάν αυτοί οι υπάλληλοι γραφείου δεν είδαν μεγάλη αύξηση μισθών τους τελευταίους μήνες μέσω αυξήσεων ή προαγωγών. Με τις πληθωριστικές πιέσεις να εξακολουθούν να τρώνε τους μισθούς , οι εργαζόμενοι μπορεί να πηδούν από το πλοίο για να εξασφαλίσουν μια αρκετά μεγάλη αύξηση ώστε να αμβλύνουν το πλήγμα του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης.

«Η Μεγάλη Παραίτηση δεν έχει να κάνει με την εγκατάλειψη της δουλειάς», λέει ο Flowers. «Πρόκειται για την απόκτηση καλύτερων ευκαιριών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive