Απρόσμενη αύξηση κατέγραψαν οι κενές θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Απρίλιο, οι οποίες ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, περιπλέκοντας το έργο της Fed καθώς ενισχύουν τη ρητορική των γερακιών που θέλουν συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων. Σύμφωνα με την έρευνα Job Openings and Labor Turnover Survey ή JOLTS του υπουργείου Εργασίας, ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων αυξήθηκε σε 10,1 εκατομμύρια από 9,75 εκατομμύρια τον Μάρτιο.

Αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg προέβλεπαν υποχώρησή τους στα 9,4 εκατομμύρια.

Μετά τα στοιχεία αυτά, οι αγορές προβλέπουν με πιθανότητες άνω του 70% μία ακόμα αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο. Η απόδοση του διετούς ομολόγου αρχικά εκτινάχθηκε και ο S&P 500 υποχώρησε περαιτέρω.

HΠΑ: Οι κενές θέσεις μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών

Ανθεκτική η απασχόληση

Η ζήτηση για εργατικό δυναμικό παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό ανθεκτική, παρόλο που οι αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες ανάγκασαν ορισμένους εργοδότες να πατήσουν φρένο στις προσλήψεις. Ενώ οι περικοπές θέσεων εργασίας που ξεκίνησαν στους τομείς της τεχνολογίας και των τραπεζών, αρχίζουν να εξαπλώνονται και σε άλλους κλάδους, ορισμένες εταιρείες εξακολουθούν να αγωνίζονται να βρουν εργαζομένους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ζήτηση για εργαζομένους συνεχίζει να ξεπερνά την προσφορά και η Fed έχει τονίσει ότι είναι το κλειδί ώστε να επανέλθουν και οι δύο σε ισορροπία και να μειωθεί η αύξηση των μισθών. Τα στοιχεία, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό που εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο, μπορεί να ωθήσουν τους αξιωματούχους να πιέσουν για άλλη μια αύξηση των επιτοκίων όταν συναντηθούν σε δύο εβδομάδες.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι αξιωματούχοι κλίνουν προς μια παύση, δεδομένης της πίεσης στον τραπεζικό τομέα και του δράματος του ανώτατου ορίου του χρέους.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα λάβουν επίσης τη μηνιαία έκθεση της κυβέρνησης για τις θέσεις εργασίας την Παρασκευή, η οποία προβλέπεται να δείξει ότι οι προσλήψεις επιβραδύνθηκαν και το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε τον Μάιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή