Οι ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με τους φόβους για απότομη συρρίκνωση της οικονομίας συνθέτουν ένα σκηνικό αβεβαιότητας στις αγορές.

Τα στοιχεία που αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα για τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα δώσουν ένα ακόμα στοιχείο για την πορεία που θα ακολουθήσει η Federa Reserve σε ό,τι αφορά την επίτοκιακή της πολιτική.

Ο S&P 500 έχει κερδίσει περίπου 13% από τα χαμηλά του στα μέσα Ιουνίου, με την ελπίδα ότι η Fed θα τερματίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων νωρίτερα από το αναμενόμενο. Η έκρηξη του αριθμού των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή ενίσχυσε την υπόθεση για περισσότερες επιθετικές αυξήσεις της Fed, αλλά αυτό ελάχιστα επηρέασε τις μετοχές με τον S&P να υποχωρεί οριακά την Παρασκευή, και να κλείνει με κέρδη για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά έχει τη δυναμική να κινηθεί υψηλότερα, αν η Fed καταφέρει να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να ελέγξει τον καλπάζοντα πληθωρισμό χωρίς να βυθίσει σε ύφεση την οικονομία.

Διαβάστε επίσης – Ο πληθωρισμός, η Fed και η πορεία προς την ύφεση: Η Μεγάλη Εικόνα

Αυστηρή νομισματική πολιτική

Τα σημάδια ότι ο πληθωρισμός παραμένει ισχυρός παρά την πρόσφατη πτώση των τιμών των εμπορευμάτων και την αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα μπορούσαν να επιβαρύνουν περαιτέρω τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορέσει να σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων στις αρχές του επόμενου έτους, στερώντας την όρεξη για ρίσκο και οδηγώντας τις μετοχές για άλλη μια φορά χαμηλότερα.

«Βρισκόμαστε στο σημείο όπου τα δεδομένα τιμών καταναλωτή έχουν φτάσει σε επίπεδο σπουδαιότητας Super Bowl», δήλωσε στο Reuters ο Michael Antonelli, διευθύνων σύμβουλος και στρατηγός αγοράς της Baird. «Μας δίνει κάποιες ενδείξεις για το τι αντιμετωπίζουμε εμείς και η Fed».

Διαβάστε επίσης – Κεντρικές Τράπεζες: «Βάζοντας στο μπουκάλι το τζίνι του πληθωρισμού»

Διστακτικοί οι επενδυτές

Η θλιβερή προοπτική των επενδυτών επισημάνθηκε από τα πρόσφατα στοιχεία της BofA Global Research, τα οποία έδειξαν ότι η μέση συνιστώμενη κατανομή σε μετοχές από αμερικανούς στρατηγικούς αναλυτές υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πέντε χρόνια τον Ιούλιο, παρόλο που ο S&P 500 αυξήθηκε κατά 9,1% αυτόν τον μήνα,  καταγράφοντας  το μεγαλύτερο κέρδος από τον Νοέμβριο του 2020.

Η έκθεση των θεσμικών επενδυτών σε μετοχές παρέμεινε επίσης χαμηλή.

Από την πλευρά τους, οι αξιωματούχοι της Fed αντιτάχθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην αφήγηση του λεγόμενου περιστροφικού άξονα, με μια από αυτές – την Πρόεδρο της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly – να λέει ότι ήταν «μπερδεμένη» από τις τιμές της αγοράς ομολόγων που αντανακλούσαν τις προσδοκίες των επενδυτών για το αν η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των επιτοκίων των ΗΠΑ αποτιμούν με πιθανότητα 69% μια αύξηση 75 bps στη συνεδρίασή τους του Σεπτεμβρίου, από περίπου 41% πριν από τα στοιχεία για την αγορά εργασίας της περασμένη εβδομάδας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street